Geen sommen over eindtijd maken
„Rekensommen loslaten op het bijbelboek Openbaring – het is een doodlopende weg. Wel zijn de profetieën signalen om je wakker te schudden.” Dr. J. Hoek waarschuwde zaterdagmiddag tijdens een discussie over de eindtijd ervoor de Schrift niet te lezen als een spoorboekje.
Wat moet er (nog) gebeuren voor de wederkomst van Jezus Christus? Is er, op bijbelse gronden, een duizendjarig rijk te verwachten? Tijdens de tweede dag van de Windroosconferentie in Dalfsen gingen de hervormde predikant dr. Hoek en ds. H. Schouten, directeur van Het Zoeklicht in Doorn, met elkaar in debat. Inzet was de vraag „hoe laat het precies is op Gods kalender.” Beide predikanten waren het erover eens dat de wereld in de eindtijd is beland, en dat christenen daarom bereid moeten zijn. Maar over de concrete invulling en de dingen die nog moeten geschieden, verschilden ze sterk van mening.
Volgens dr. Hoek is de eindtijd met de pinksterdag begonnen. „Het laatste der dagen, dat is de periode van het pinksterfeest tot aan de wederkomst.” Ds. Schouten daarentegen zei absoluut te geloven dat er een duizendjarig vrederijk komt. „Er komt een moment dat de eindtijd overgaat in wat nieuws. De Bijbel spreekt over een wederkomst in verschillende fases en voor verschillende groepen mensen. Er is een komen van de Heere Jezus voor Zijn gemeente en een opneming van hen in de hemel, er is een komen voor de volken en er is het laatste oordeel.”
De discussie werd geleid door Ruurd Walinga, journalist van het evangelisch boulevardblad ”Zondagsnieuwsblad.” Hij vroeg beide debaters enkele tekenen te noemen waaraan men kan herkennen dat we in het laatste der dagen leven. Schouten noemde de terugkeer van het Joodse volk naar Israël, het herstel van Europa als eenheid en de wens van diverse Europese staten om een eenhoofdige Europese leiding te vormen, wat een signaal van de antichrist zou kunnen zijn. Ook verwees Schouten naar de grote afval in de kerken en de vele sekten die opkomen.
Dr. Hoek wilde niet de kant op gaan concrete ontwikkelingen binnen de Europese Unie te verbinden met de voorzeggingen in Openbaring. „We moeten de les van de geschiedenis ter harte nemen”, zei hij, kennelijk doelend op de vele ‘profeten’ die er in het verleden naast zaten. „De Bijbel is niet de krant van morgen.” Overigens was hij het met ds. Schouten eens dat Israël de spil vormt in de eindtijdverwachting. „Ook de terugkeer van de Joden en de stichting van de staat Israël zie ik als tekenen van de eindtijd. Verder denk ik aan de wereldwijde verkondiging van het Evangelie. In de twintigste eeuw werd de Bijbel in meer talen vertaald dan in de negentien eeuwen daarvoor. In de derde plaats denk ik aan de toenemende tegenstelling tussen de goddeloosheid en de dienst van God. Een actueel voorbeeld is het kindje dat nu is gekloond en waarover recent werd bericht. De mens heeft het heft in eigen handen genomen. Ik vind dit een buitengewoon ingrijpend teken.”
Dr. Hoek sprak zich positief uit over de discussie met ds. Schouten. „Het is goed dat dit gesprek totstandkomt. Op gemeenteavonden hoor ik wel eens mensen die deze materie allemaal te ingewikkeld vinden en er daarom maar niet over denken. Toch is dat wel nodig. De Heilige Geest heeft geen klein briefje nagelaten met de boodschap: Hij komt eraan. We moeten met elkaar over deze moeilijke vragen nadenken.”
Kan de val van Babylon in Openbaring vergeleken worden met het instorten van de Twin Towers vorig jaar? Zo ver wilde Schouten niet gaan. „Babylon staat symbool voor het systeem van de Boze, dat in het hart zal worden geraakt. Maar ik zie in 11 september geen vervulling en ook geen voorvervulling van de val van Babylon.”
Voor dr. Hoek bleef vanuit de zaal nog de vraag over hoe hij de duizend jaren in Openbaring 20 uitlegt. „Een heel moeilijk gedeelte”, gaf hij toe. „Het leert de gelovigen dat de geschiedenis niet alleen maar vol verdrukking, vol kommer en kwel is. In tijden van stormen geeft God ook opklaringen en bloeitijden.”
De Windroosconferentie duurt tot en met maandag.