Economie

Minima in de problemen door euro

Elke dag vlees op het bord is er sinds de invoering van de euro niet meer bij voor de 63-jarige Thea Buurmeijer uit het Drentse Nieuw-Buinen. „Ik kocht laatst een rolladeschijfje bij de buurtsupermarkt. Kostte altijd nauwelijks een gulden. Nu was ik er 1 euro en 4 cent voor kwijt. Omgerekend bijna een rijksdaalder. Ongelooflijk. En met twee happen was het weg, het ding kromp ook nog eens in de pan.”

ANP
27 December 2002 10:35Gewijzigd op 14 November 2020 00:01

Buurmeijer moet sinds twee jaar van een weduwenpensioen rondkomen en elke cent omkeren. Ze voelt zich beetgenomen door de euro. „Ze zeiden dat de prijzen gehalveerd zouden worden en dat er verder niets zou veranderen. Dat is niet zo. Alles is dubbel zo duur geworden. Dat is voor ons minima niet op te brengen.”

In de decembermaand is het extra moeilijk voor de weduwe: „Uit eten met de Kerst is er niet bij. Ook heb ik niets aan sinterklaas gedaan. De collectanten vangen helaas bot. Ik geef alleen nog iets aan de Hartstichting en voor cara- en diabetespatiënten, omdat mijn man die ziektes ook had.”

De Nieuw-Buinense heeft recht op extra toelagen. Vroeger schaamde ze ervoor om een aanvraag in te dienen. Nu niet meer: „De euro heeft de mentaliteit veranderd. Ik pak nu alles wat ik pakken kan.” Zo heeft ze een aanvraag ingediend voor de eurocompensatie. De gemeente Borger-Odoorn, waar Nieuw-Buinen onder valt, keert dit jaar 50 euro uit aan minima die door de euro in de problemen zijn gekomen.

Ook bijstandsmoeder Yvonne Boelen (39) uit Exloo heeft de eurocompensatie aangevraagd. Ze betaalt er de energierekening mee. Energiebedrijf Essent heeft door een reorganisatie een aantal rekeningen niet bijtijds geïnd en haalt de schade uitgerekend in de dure decembermaand in. Boelen was onaangenaam verrast.

Voor beide vrouwen staat het als een paal boven water dat de prijzen sinds de invoering van de euro flink zijn gestegen. „Groenten en vlees zijn veel duurder en aan vis begin ik helemaal niet meer.”

Vorig jaar kregen de kinderen van Boelen vlak voor de Kerst nieuwe kleding. Dit jaar zit het er niet in. „Bruin kan het niet trekken”, legt moeder uit. „Ook sinterklaas hebben we dit jaar magertjes gevierd. Goed, we hebben cadeautjes in de mand gehad, maar voor zo weinig mogelijk geld. En een kopje koffie drinken op een terrasje? Dat kunnen wij op onze buik schrijven. Wij drinken ons blikje fris wel op terwijl we op een muurtje zitten. Geen gezicht, maar het is niet anders.”

Wethouder F. Alberts van Borger-Odoorn weet wel zeker dat veel mensen in de problemen zijn gekomen door de invoering van de euro. „Ook president Duisenberg van de Europese Centrale Bank heeft inmiddels toegegeven dat de euro voor prijsstijgingen heeft gezorgd”, stelt Alberts.

Zijn gemeente en het Drentse Tynaarlo stellen bedragen van tussen de 50 en de 136 euro ter beschikking als eenmalige toelage. Het loopt volgens de wethouder storm: „Nog dertig mensen en dan heeft iedereen uit de doelgroep zich gemeld. En dan te bedenken dat de bevolking in deze regio niet snel om iets vraagt. Hier lost men de problemen doorgaans liever zelf op. Maar daarvan is nu geen sprake. Bij de balie wordt zelfs enthousiast gereageerd.”

Eerder werd al bekend dat de prijzen door de euro niet zoals verwacht maximaal 0,9 procent maar meer nog omhoog zijn gegaan. De nieuwe munteenheid wordt bovendien nog steeds te veel uitgegeven als gulden. Schuldhulpverleners hebben geconstateerd dat de euro mensen met weinig of geen reserves onder de streep geduwd heeft waar ze de jaren daarvoor nog net boven wisten te blijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer