Laatste stille tocht van Appèlgroep Westerbork
De vijftigste stille tocht van de Appèlgroep Westerbork op tweede kerstdag is voorlopig de laatste van deze organisatie. Dat meldde bestuurslid Jan Haijer uit Vries zondagavond. De in 1992 opgerichte initiatiefgroep kan volgens Haijer geen mensen vinden om de fakkel over te nemen.
De groep blijft wel slapende: „Zodra er zich weer grove schendingen van de mensenrechten op de wereld voordoen, is een tocht zo weer georganiseerd”, denkt Haijer.
Aanleiding voor de oprichting van de appèlgroep was de oorlog in voormalig Joegoslavië. Tussen tweede kerstdag 1992 en 1996 hield de groep maandelijks een stille tocht op het terrein van het voormalige Kamp Westerbork. De tochten waren gericht tegen de etnische zuiveringen en andere schendingen van de mensenrechten op de Balkan.
In 1996 werd het doel algemener en hield de groep jaarlijks op tweede kerstdag een stille tocht tegen de voortdurende schendingen van de mensenrechten waar dan ook ter wereld.
De voorlopig laatste tocht heeft als motto: ”Mensenrechten kennen geen grenzen”. De aandacht ligt op schendingen van de mensenrechten in Irak, Tsjetsjenië en de Molukken, maar ook op de status van de mensenrechten in Nederland waar volgens de organisatie „grote groepen uitgeprocedeerde asielzoekers eenvoudigweg op straat worden gezet.”
Sprekers tijdens de laatste tocht zijn Mient-Jan Faber, algemeen secretaris van het IKV, en directeur Dirk Mulder van het herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen. De tocht begint om twee uur ’s middags.