Binnenland

„Sluit ogen niet voor leven in beeldcultuur”

Zo’n 25 vrijwilligers zoeken voor internetprovider Kliksafe actief op videosite YouTube naar video’s die in hun ogen verantwoord zijn. Inmiddels kunnen abonnees al ruim 9000 bestanden bekijken. Kliksafedirecteur B. J. Peters: „We kunnen de beeldcultuur niet helemaal afwijzen.”

Ewout van der Staaij
13 March 2009 22:44Gewijzigd op 14 November 2020 07:30
Kliksafedirecteur B. J. Peters. Foto RD
Kliksafedirecteur B. J. Peters. Foto RD

Lange tijd konden Kliksafeabonnees niet op YouTube, een website waar iedereen gratis videofilmpjes kan plaatsen en bekijken. De Nunspeetse internetaanbieder kreeg echter meer dan eens het verzoek om toegang te geven tot bepaalde filmpjes, zodat Kliksafe besloot tot een andere werkwijze.Vrijwilligers bekijken veel filmpjes. Hoe komt hun keuze tot stand?

„We hebben een team samengesteld van mensen met uiteenlopende interesses. Zo houdt de één van muziek, dus die kijkt vooral naar muziekfilmpjes. Een ander houdt van dieren, dus die zoekt op dat terrein weer naar materiaal. YouTube geeft bij alle video’s zelf aan welke filmpjes er nog meer zijn die in hetzelfde genre zitten, dus is het zoeken niet moeilijk.

Ook komen er dagelijks verzoeken binnen van abonnees die vragen of we bepaalde filmpjes willen bekijken. Als we ze kunnen toelaten, komen de filmpjes in een van de twaalf rubrieken.”

Zet Kliksafe met deze werkwijze niet een bepaalde wissel om?

„Video is bij Kliksafe nooit helemaal in de ban geweest. Het maakt voor ons niet uit of het stilstaand of bewegend beeld is, als het maar verantwoord is. Het gaat ons ook niet zozeer om de bron van een filmpje. We blokkeren iets niet automatisch omdat het bijvoorbeeld door de VPRO of de AVRO is gemaakt.”

De site uitzendinggemist.nl laat u niet toe. Gaat u daar ook aan de poort selecteren?

„Dat sluit ik niet uit. Waarom heeft de gereformeerde gezindte televisie vanouds afgewezen? Een van de redenen was dat 90 procent van de tv-programma’s gericht is op vermaak en amusement. Met internet hebben we de mogelijkheid om verantwoord materiaal naar je toe te halen en de rest af te sluiten.

Het RD plaatst nu ook video’s op de digitale krant en het reformatorisch onderwijs maakt steeds vaker gebruik van video’s. Er is duidelijk een bepaalde beweging gaande in de gereformeerde gezindte.

Ik ben dan ook een voorstander van een christelijk themakanaal op internet, waar mensen weten dat het daar aangeboden materiaal verantwoord is.”

Een bezwaar tegen tv is dat het gericht is op vermaak. Dat geldt toch ook voor de filmpjes die u toelaat?

„Op ons besluit om filmpjes te gaan screenen hebben we nauwelijks kritiek gekregen. Verantwoorde ontspanning is ook niet verkeerd. Je ontkomt natuurlijk niet aan filmpjes met een ontspannend karakter. Onze criteria voor het toelaten van filmpjes zijn dezelfde als voor het toelaten van websites. De Tien Geboden vormen onze leidraad. Wie toch geen enkel videomateriaal wil zien, kan goed uit de voeten met ons videofilter. Daarmee kunnen abonnees alle video’s blokkeren.”

Per minuut komt er op YouTube dertien uur videomateriaal bij. Uw werkwijze rond YouTube doet denken aan het samenstellen van een lijst goedgekeurde sites in de begintijd van internet. Dat werd geen succes.

„We doen dit bij gebrek aan een betere methode. Ik wil nog in overleg met de eigenaar van YouTube om te kijken of er een snellere methode is. Verder doen we onderzoek naar een systeem dat ook op beeld filtert.”

Werkt u nu niet mee aan het bevorderen van de beeldcultuur ten koste van de leescultuur?

„Ik ben het eens met de christelijke bezwaren tegen speelfilm en toneel. Maar we kunnen er onze ogen niet voor sluiten dat we in een beeldcultuur leven. We moeten op een verantwoorde manier daarmee omgaan. Ik maak me wel zorgen over het soms kritiekloos aanvaarden van nieuwe mogelijkheden, zoals Hyves. Wat daar gebeurt, staat nogal eens ver af van de christelijke levensstijl. Maar mensen moeten dat óns niet aanrekenen. Iedereen houdt zijn eigen verantwoordelijkheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer