Kerk & religie

Zogezegd

„Een nationale synode, als ooit in de zeventiende eeuw, zou betekenen dat de vaderlandse overheid er het initiatief toe neemt. En dat is zelfs onder het huidige ”VU-kabinet” niet te verwachten.”

Kerkredactie
6 March 2009 21:09Gewijzigd op 14 November 2020 07:27

Haalbaar is misschien een „brede kerkendag”, schrijft ds. B. H. Weegink in Confessioneel (orgaan van de Confessionele Vereniging) in reactie op het voorstel om te komen tot een nationale synode.„Ik stel voor dat we kerkbreed van dit boek kennis nemen.” In het christelijke gereformeerde blad Bewaar het Pand wijdt ds. J. M. J. Kieviet een column aan het boek ”Ziek van de kerk?”, waarin de hervormde emeritus predikant J. Belder uit Dordrecht zijn burn-out en depressie beschrijft.

„Hebben wij niet –kerk en natie– alle zegening verbeurd? Hebben wij door onze zonden ons niet van God losgescheurd?” In het christelijke gereformeerde Kerkblad voor het Noorden is in het kader van biddag een gedicht opgenomen van F. van der Schoot-van Dam.

„Je neemt je iedere keer voor om mooi en kort te bidden, maar wat ben je tegelijk bang om het kort te houden.” In De Saambinder (weekblad van de Gereformeerde Gemeenten) schrijft ds. A. Schreuder een artikel over het gebruik van Gods Naam in het openbare gebed.

„Iedereen kan zingen. Mensen dúrven niet te zingen, uit angst, pijn, frustratie, of verlegenheid.” De Amsterdamse ”stembevrijder” en dirigent Jan Kortie in een interview met dagblad Trouw.

„In zoverre ons dak drupt, laat daardoorheen vanuit de hemel Uw vrede stromen.” In De Waarheidsvriend, orgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk, heeft ds. H. J. Lam een gebed opgenomen van de lutherse predikant Wilhelm Löhe (1808-1872).

„Vroeger waren we ziek, nu hebben we een ziekte die we moeten bestrijden.” Chirurg Theo Wobbes in het Friesch Dagblad.

„Je kunt op twee manieren rijk worden. De eerste is alles te hebben wat je begeert. De tweede is alles te begeren wat je hebt.” Ineke en Nellie Keijzer schrijven in Gomarus, kerkblad van de classis Middelburg van de Gereformeerde Gemeenten, over hun werk in Albanië.

„Vrije Evangelische Gemeenten zijn minder vrij dan wordt aangenomen. In de pers ontbreekt vaak de e. Dan staat er vrij evangelische gemeente. Dan is ”vrij” een bijwoord, alsof er staat „tamelijk evangelisch”. En dat willen Vrije Evangelische Gemeenten bepaald niet zijn.” Ds. D. G. Durieux schrijft in het Ouderlingenblad over de zelfstandigheid van de plaatselijke gemeenten die aangesloten zijn bij de Vrije Evangelische Gemeenten.

„Geloof bij de gratie Gods is niet zo hebberig en weelderig. Het heeft meer weg van een gemis dan van een bezit.” In het Centraal Weekblad schrijft dr. G. W. Marchal uit Beekbergen een overdenking over de genezing van de maanzieke knaap (Markus 9:14-29).

„Wij moeten onze geweren laden om de hel te bestormen met het Evangelie van genade.”In dagblad Trouw stond deze week een verhaal over de radicale Amerikaanse prediker Mark Driscoll.

„Het ‘oude’ geloof is minder ouderwets en ondoordacht dan menigeen voor waar wil hebben. Men heeft in vroeger tijden ook echt nagedacht.” In het christelijke gereformeerde orgaan De Wekker maakt ds. J. Jonkman enkele „opmerkingen bij het debat ove r schepping en evolutie.” „Laat die dagen maar staan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer