Van Heek-Ten Cate verbetert resultaten
Het Twentse textielconcern Van Heek-Ten Cate heeft het resultaat in het afgelopen boekjaar zien verbeteren. De omzet klom met 8 procent tot bijna 42 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 770.000 euro, tegen een verlies van 660.000 euro (door een buitengewone last) een jaar eerder.
Dat is donderdag bekendgemaakt. Het boekjaar van de Losserse onderneming loopt tot 1 augustus. Van Heek-Ten Cate heeft eind oktober meegedaan aan een onderhandse aandelenemissie (voor 300.000 euro) van het op de beurs genoteerde bedrijf Van Heek-Tweka. Daarmee komt het belang op circa 5 procent. De bedrijven opereren onafhankelijk van elkaar, maar directeur G. Steinmeijer van Van Heek-Ten Cate zwaait ook de scepter bij Van Heek-Tweka, dat modeartikelen produceert.
Volgens Steinmeijer moest Van Heek-Ten Cate wel investeren in Van Heek-Tweka. „Van Heek-Ten Cate heeft geld geleend aan Van Heek-Tweka. We stonden voor de keuze om de schuld af te schrijven, of mee te doen met de emissie.” Steinmeijer benadrukt dat de twee ondernemingen volledig los van elkaar opereren. Van Heek-Tweka heeft miljoenenverliezen door problemen bij Iduna/
Tweka in Uden gerapporteerd.
Van Heek-Ten Cate houdt zich onder meer bezig met de productie van technisch hoogwaardige weefsels, zoals linnen dat bij het boekbinden gebruikt wordt. Dochter Ten Cate Houstex voert huishoudtextiel van onder meer merken als Cinderella en Living Colors by Jan des Bouvrie. Steinmeijer is tevreden over het resultaat. „Dat is op zich goed. Een lichtpuntje in deze tijden. Van Heek-Ten Cate maakt al jaren een goede winst.”
Met de Twentse textielindustrie is volgens Steinmeijer niets mis. „Het is zeker geen kommer en kwel. Bij onder meer L. ten Cate in Geesteren draait het goed. Bij Van Heek ook. Als ik naar de concurrent Koninklijke Ten Cate kijk, zie ik daar ook aardige resultaten. De ondernemingen hebben alle een goed bestaansrecht.”
Steinmeijer meent dat er in de branche nog wel schaalvergroting nodig is. „Het is moeilijker om met kleine eenheden verder te gaan. Er is veel te doen, we maken allerlei nieuwe dingen. Dat kun je beter doen bij een grotere schaal, omdat je dan makkelijker kunt investeren.”