Warmteboringen in IJsselmuiden
Nog dit jaar wordt in de Koekoekspolder in IJsselmuiden (gemeente Kampen) gestart met het slaan van een boorput voor de opwekking van energie uit aardwarmte.
Dat meldden de provincie Overijssel en de gemeente Kampen vrijdag. Het is de bedoeling dat uiteindelijk acht boorputten jaarlijks 56 megawatt aan energie opwekken, ongeveer het verbruik van 200 hectare aan tuinbouwkassen.Het warme water wordt van een diepte van circa 2 kilometer opgepompt. De warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van het glastuinbouwgebied in de Koekoekspolder. Het project kost ruim 63 miljoen euro.
„Aardwarmte levert in beginsel een laag rendement op. Juist bij duurzame projecten die wat kosten en mede daardoor risicovol zijn, voelt de provincie zich medeverantwoordelijk”, aldus gedeputeerde Th. Rietkerk (Ruimte, Wonen en Milieu). De warmte wordt gebruikt in de kassen. Onderzocht wordt nog of de restwarmte in woonwijken toegepast kan worden.
Het project is ook van belang voor de reductie van 2200 kiloton CO2 die de provincie jaarlijks vanaf 2020 wil halen. Dit project is goed voor een jaarlijkse reductie van tussen de 10 en de 90 kiloton.
Uit geologisch onderzoek blijkt dat de onderlaag in de polder geschikt is voor het slaan van boorputten. Op een diepte van circa 2 kilometer wordt warm water opgepompt (in een productieput). Dit wordt door de kassen geleid en vervolgens gaat het afgekoelde water iets verderop de grond weer in (via een injectieput).
De eerste put wordt vermoedelijk al in december geslagen, waarna in 2010 de eerste glastuinders op aardwarmte worden aangesloten. Vermoedelijk is elke productieput goed voor het oppompen van 150 tot 200 kuub water per uur. Per doublet (een productie- en een injectieput) is een investering nodig van 7 miljoen euro. In totaal is voor dit project ruim 63 miljoen euro nodig.
Volgens H. Wezenberg, oud-tuinder en voorzitter van de werkgroep aardwarmte van de tuinders in de polder, is de glastuinbouw in het gebied wel te porren voor het doen van investeringen; 40 procent van de tuinders heeft er oren naar, zegt hij. „De tuinbouw is grootverbruiker van energie en vaak niet op al te duurzame wijze. Op korte termijn is investeren in meer warmtekrachtcentrales financieel aantrekkelijker dan aardwarmte. Dergelijke centrales zorgen echter voor een grote CO2-uitstoot, die deels in de kassen nodig is.”
Niet alleen voor de tuinders zijn de belangen groot. De gemeente Kampen is sinds vorig jaar voor 100 procent aandeelhouder van de ontwikkelingsmaatschappij Koekoekspolder en bezit 110 hectare dure grond die aantrekkelijk moet zijn voor tuinders om er zich te vestigen.