Catechismus
De Heidelbergse Catechismus, opgesteld in 1563, wordt tot op de dag van vandaag gebruikt als belijdenisgeschrift en als leerboek. Enkele zaken op een rij.
Catechismus: Een catechismus is een overzicht van de beginselen of voornaamste waarheden van de leer van een kerk, opgesteld in de vorm van vragen en antwoorden of korte artikelen. De bekendsten zijn de Catechismus van de Katholieke Kerk (1992/1997) en de Heidelbergse Catechismus (1563).HeidelBERG: De Heidelbergse Catechismus kwam tot stand in Heidelberg in 1563. Keurvorst Frederik III van de Palts wilde het gebruiken om de gereformeerde geloofsleer in te voeren. De belangrijkste auteur was Zacharias Ursinus, hoogleraar te Heidelberg. Ook Caspar Olevianus had een belangrijk aandeel, met name wat betreft de eindredactie.
KENMERKEN: De Heidelbergse Catechismus, geschreven in de vraag- en antwoordvorm, is vooral een troostboek. Het bestaat uit drie delen: kennis van ellende, verlossing en dankbaarheid, de drie dimensies van het christelijk geloof. Het gaat niet om een aantal waarheden, maar om de persoonlijke beleving van het geloof.
Nederland: De nationale synode van Den Haag besloot in 1586 dat de kerken voortaan de Heidelbergse Catechismus zouden gebruiken. Tot op de dag van vandaag functioneert hij als belijdenisgeschrift en als leerboek in kerken van gereformeerde signatuur.