Economie

Mkz-boeren ontevreden over informatie RVV

Slechts 3 procent van de boeren waarvan het bedrijf is geruimd tijdens de mond- en klauwzeercrisis is tevreden over de informatievoorziening van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV). Dat blijkt uit een enquête die het Actiecomité Veehouders in de mkz-driehoek Zwolle-Apeldoorn-Deventer maandagavond heeft gepresenteerd in Epe.

ANP
11 December 2001 10:03Gewijzigd op 13 November 2020 23:18

Aan het onderzoek werkten 300 boeren uit deze driehoek op de Veluwe mee. Volgens hen kwam de RVV beloftes niet na. In 75 procent van de gevallen kregen bedrijven niet of niet op tijd de juiste formulieren en in 13 procent van de gevallen werden bij preventief geënte bedrijven geen blauwe waarschuwingsborden geplaatst. Zonder die borden liepen de boeren kans op strafkortingen.

De enquête is onderdeel van het boek ”Ruimen, tien keer erger dan ik dacht”. Behalve interviews met getroffenen staan daarin ook aanbevelingen. Zo vindt het actiecomité het onaanvaardbaar dat het non-vaccinatiebeleid nog steeds bestaat. Het dringt er bij de overheid op aan dat er minimaal ringvaccinatie komt bij een volgende uitbraak van het virus. Dit houdt in dat vee rondom het besmette bedrijf wordt ingeënt zonder dat dat gevolgen heeft voor de export.

Ook moet er volgens het comité meer eenduidigheid in het beleid komen. Tijdens de mkz-crisis werd in het ene gebied direct geruimd, terwijl dat in andere gebieden dagen duurde. De grenzen werden willekeurig getrokken. Het inschakelen van RVV-medewerkers uit heel Nederland en België bracht onnodige risico’s op verdere besmetting met zich mee, aldus het comité.

Nagenoeg uitgesloten
Volgens Tweede-Kamerlid J. Atsma (CDA) is de kans dat het non-vaccinatiebeleid op de helling gaat nagenoeg uitgesloten. Dat is Europees beleid en de meeste Europese landen zijn voorstander. Wel vindt Atsma, net als zijn collega van de ChristenUnie D. Stellingwerf, dat minister Brinkhorst het onderwerp moet aankaarten bij zijn Europese collega’s.

De landbouwwoordvoerder van het CDA dient woensdag tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Landbouw een voorstel in om de criteria voor het noodfonds op te rekken. Voor het fonds, waar 85 miljoen gulden in zit, komen alleen bedrijven die door de mkz-crisis op de rand van het faillissement zitten, in aanmerking. Hierdoor lijkt slechts 5 miljoen gulden te worden uitgekeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer