„Er voltrekt zich een drama in Nederland"
„Wie zich bindt, die zich vindt.” Zo lichtte dr. Henk Bakker vrijdag het jubileumjaar van 400 jaar baptisme toe. Zo’n tachtig vertegenwoordigers van de Unie van Baptistengemeenten uit heel Nederland kwamen bijeen in Ambt Delden voor een tweedaagse gemeenteopbouwconferentie. Thema van het jaar is ”Kiezen voor verbinding”.
Voorafgaand aan de bijeenkomst vormden de deelnemers een grote kring, waarmee zij de twee elementen autonomie van de baptistengemeenten en verbondenheid aan elkaar onderstreepten.Dr. Bakker, docent aan het Baptistenseminarium in Barneveld, stelde dat binding hard nodig is in deze tijd. „Er voltrekt zich een drama in Nederland. Velen lijken onverbonden, zijn eenzaam. Zij leven in zichzelf gekeerd, met hun walkman, er is geen contact mogelijk. We leven niet normaal, zijn veel te druk en gaan maar door. We komen nauwelijks toe aan het opbouwen van een diepe relatie. Ook onder christenen zie je hoe oppervlakkig relaties vaak zijn. Houden we echt van elkaar? Ik ben achterdochtig, dat mag u best weten.”
Eenzaamheid heeft te maken met het feit dat mensen alleen in het leven staan zonder dat ze hiervoor gekozen hebben. „Ieder mens moet zijn eigen pijn doorstaan, zijn eigen leven op zich nemen, zelfs zijn dood. De mens moet alleen door die hele enge poort heen. Dat is de bestaanseenzaamheid. Het is een grote leugen dat een ander dat voor je kan oplossen, ook een christelijke leugen. Ik kan iemand omhelzen, er voor hem zijn, maar die bestaanseenzaamheid van die ander is niet op te lossen.”
Hoe kom je uit dat isolement? „Alleen de Geest van God brengt je uit de eenzaamheid”, stelde Bakker. „Dat is het ware antwoord op het drama dat zich in Nederland afspeelt. Kern van de spiritualiteit is dat een Persoon binnenkomt en de mens uit zijn eenzaamheid haalt. Ik kan de ander niet helpen, maar wel zo naast iemand staan dat Christus hem raakt en zijn hart voor Hem openstelt. Alleen Christus kan het bestaansprobleem van de ander oplossen.”
Hij lichtte het onderwerp toe aan de hand van de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Wie helpt hem feitelijk? „Naar onze tijd vertaald: de dominee komt voorbij, doet niets, de pastoor komt langs, doet ook niets, maar dan is er zeg maar tante Truus van de gemeente en díé helpt hem.”
Jezus plaatst een politieke bom in deze gelijkenis, aldus Bakker. „De Samaritaan is de politieke erfvijand van de Joden, maar hij kiest voor verbinding en verantwoordelijkheid voor iemand voor wie hij geen verantwoordelijkheid heeft. Jezus doet een politieke uitspraak en gaat er zelfs bovenuit. Als de Samaritaan de naaste kan zijn, dan iedereen de naaste zijn en is Jezus’ liefde grenzenloos.”
De baptisten hielden vrijdagavond een viering. Er had een „gebedswandeling” plaats langs zeven kenmerkende geloofspunten van de baptisten: de gemeente van de gelovige, de doop van de gelovige, het avondmaal, het algemeen priesterschap van gelovigen, de erkenning van het gezag van de Bijbel, het theologisch primaat van de lokale gemeente en de rechten van de mens. De viering werd afgesloten met een avondmaalsbijeenkomst.
Vanmiddag start er een „gebedsestafette.” De gemeente Enschede neemt de eerste week van gebed voor haar rekening. Vanuit Overijssel gaat de „gebedsfakkel” dan naar de drie noordelijke provincies, vervolgens de Afsluitdijk over naar Noord- en Zuid-Holland en via Utrecht en Gelderland naar de drie zuidelijke provincies. De afsluiting heeft plaats op de landelijke ontmoetingsdag, 14 november in Barneveld. Verder wordt op 16 april een jubileumsymposium aan de Vrije Universiteit gehouden en van 24 tot 26 juli is er een internationale viering in Amsterdam.