Irak wil af van Blackwater
Irak wil de omstreden Amerikaanse beveiligingsfirma Blackwater weg hebben. Blackwater is ingehuurd door de Amerikaanse ambassade in Bagdad. Deze heeft vanmorgen van de Iraakse regering te horen gekregen dat zal moeten worden omgezien naar een ander beveiligingsbedrijf.
Een woordvoerder van de Iraakse regering zei dat Blackwaterpersoneel zich schuldig heeft gemaakt aan onbehoorlijk gedrag en excessief gebruik van geweld. Zo deed zich in 2007 een schiet-incident met Blackwatermedewerkers voor waarbij zeventien Irakezen om het leven kwamen en tientallen gewond raakten.Blackwater zegt nog niet officieel over het besluit van de Iraakse regering te zijn ingelicht. Het bedrijf houdt vol dat zijn mensen op een druk plein in Bagdad werden aangevallen nadat een van hun auto’s panne had en stil was komen te staan.
De Amerikaanse ambassade bevestigde door de Iraakse regering van het besluit op de hoogte te zijn gesteld. Amerikaanse functionarissen overleggen met de Iraakse regering en de beveiligingsbedrijven over de „implicaties van deze beslissing”, aldus een medewerker.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken leunt zwaar op Blackwater, omdat het de grootste en best uitgeruste beveiligingsfirma in Irak is. Het contract met Blackwater werd afgelopen voorjaar juist met een jaar verlengd, ook al werd er toen al luid om het vertrek van het bedrijf geroepen.
Als meest in het oog lopende bedrijf krijgt Blackwater ook de meeste Iraakse klachten op zijn bord over het gedrag van de westerse beveiligers, die voordat het Amerikaans-Iraakse veiligheidsakkoord in werking trad gevrijwaard waren van vervolging onder Iraaks recht.
Volgens dit akkoord mag de Iraakse regering bepalen welke westerse beveiligingsbedrijven in het land werkzaam zijn. Een gezamenlijke Iraaks-Amerikaanse commissie is bezig regels en procedures op te stellen voor het aanvragen van vergunningen.
Het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat medewerkers van Blackwater die niet bij het schietincident betrokken waren in Irak mogen blijven, maar naar een andere werkgever moeten omzien.
Niet eerder hebben in een jaar tijd zo veel Amerikaanse militairen zelfmoord gepleegd. In totaal sloegen in 2008 143 militairen de hand aan zichzelf. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse leger gisteren bekendmaakte. Vijftien van de zaken worden nog onderzocht, maar zijn zeer waarschijnlijk suïcides. In 2007 maakten 115 soldaten een einde aan hun leven. Een jaar eerder waren dit er nog 102, en in 2005 pleegden 85 soldaten zelfmoord.
Het is onduidelijk waarom de cijfers de afgelopen jaren stijgen, maar stress lijkt een belangrijke factor te zijn. De oorlogen in Irak en Afghanistan eisen hun tol van het militair personeel, stelt het leger. Zeker 30 procent van de militairen die zelfmoord pleegden waren op uitzending.
Het is voor het eerst dat in het leger net zo veel mensen suïcide plegen als in de Amerikaanse samenleving. Het leger heeft speciale trainingen en programma’s aangekondigd in de hoop zelfdodingen te voorkomen.
Het proces tegen een Saudische Guantanamogevangene gaat gewoon door. Dat heeft een militaire rechter op de omstreden Amerikaanse marinebasis op het eiland Cuba gisteren bepaald. De rechter gaat in tegen het besluit van de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama. Die gaf de aanklagers op Guantanamo onlangs opdracht rechters te vragen de processen voor zeker drie maanden stil te leggen.