Buitenland

Doden tijdens plundering Madagaskar

In de Mallagassische hoofdstad Antananarivo zijn dinsdag zeker 36 doden gevallen tijdens gewelddadige protesten tegen de regering. In totaal zijn de afgelopen dagen zeker 59 mensen omgekomen door deprotesten tegen de regering op het tropische eiland.

ANP/DPA/RTR
27 January 2009 19:57Gewijzigd op 14 November 2020 07:11
Bij plunderingen in een winkelcentrum in de Mallagassische hoofdstad Antananarivo zijn dinsdag ten minste 25 mensen levend verbrand. Dat heeft de brandweer gemeld. Foto EPA
Bij plunderingen in een winkelcentrum in de Mallagassische hoofdstad Antananarivo zijn dinsdag ten minste 25 mensen levend verbrand. Dat heeft de brandweer gemeld. Foto EPA

In een geplunderd en verbrand winkelcentrum in het centrum van de hoofdstad trof de brandweer 25 verbrande lichamen aan. „Ze zijn onherkenbaar verbrand en het zal moeilijk worden ze te identificeren”, zei een brandweercommandant.Ook vonden zes mensen de dood in een leeggeplunderd gebouw, waarvan de Mallagassische president Marc Ravalomanana eigenaar is. De plunderaars richtten zich aanvankelijk vooral op bedrijven van president Marc Ravalomanana (59). Daarnaast werden vijf plunderaars in de hoofdstad doodgeschoten door de politie. Een politieofficier had kort daarvoor op de radio gewaarschuwd dat voortaan met scherp zou worden geschoten. De strijdkrachten kondigden later dinsdag een uitgaansverbod voor de hoofdstad af, dat van 21.00 uur tot 04.00 uur geldt.

Het Afrikaanse land in de Indische Oceaan gaat sinds twee dagen gebukt onder zware protesten tegen de regering. De betogers eisen het vertrek van Ravalomanana en zijn regering. De gewelddadige protesten, plunderingen en brandstichtingen hebben zich uitgebreid naar andere steden. In de havenstad Tulear zouden zeker twintig mensen zijn doodgeschoten toen zij winkels van immigranten uit India wilden plunderen.

Het geweld in Madagaskar komt niet zomaar uit de lucht vallen. Sinds een jaar sluimert al een conflict dat nu tot uitbarsting is gekomen. Dat stelde Peter Egging van ICCO-Kerk in Actie dinsdag naar aanleiding van de recente plunderingen. De 53-jarige vertegenwoordiger van ICCO verblijft sinds 2004 op het eiland.

Egging heeft zelf niets gezien van de plunderingen en het schieten in de hoofdstad. „Ik ben vanmorgen van kantoor naar huis gegaan toen mensen op straat in paniek alle kanten opstoven. Eenmaal thuis hoorde ik in de middag twee uur lang schieten. Nu is het weer rustig in de stad”.

Volgens Egging begon het conflict een jaar terug toen de partij van de president de gemeenteraadsverkiezingen won. „In feite is daardoor nu één partij aan de macht in Madagaskar. Alleen in de hoofdstad won de burgemeester als onafhankelijke kandidaat”. Reden voor de president om de burgemeester op alle mogelijke manieren te dwarsbomen. Zo haalde de president een maand geleden de tv-zender van de burgemeester uit de lucht, aldus Egging.

„Toen begon de bevolking met allerlei manifestaties tegen de president. Die wilde met harde hand optreden en haalde ook het radiostation van de burgemeester uit de lucht. Sinds gisteren zijn de manifestaties uit de hand gelopen”.
Een deel van de politie en het leger schijnt volgens Egging inmiddels op de hand te zijn van de burgemeester. „Vanmiddag is twee uur lang geschoten om de orde weer te herstellen. Maar het probleem is nog niet opgelost natuurlijk”, zei Egging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer