Drie kandidaten voor opvolging Kirill
De Russisch-Orthodoxe Kerk heeft drie kandidaten voorgedragen om de nieuwe patriarch te worden. De aartsbisschoppen Kirill van Smolensk en Kaliningrad, Kliment van Kaluga en Borovsk en Filaret van Minsk en Slutsk maken kans op het hoogste ambt. Dat bleek zondag.
Het laatste hoofd van de orthodoxe kerk in Rusland, Aleksej II, overleed vorige maand. De Russisch-Orthodoxe Kerk is begonnen met het proces dat een week later moet leiden tot de inwijding van een nieuwe patriarch.Circa 200 kerkleiders in de Christus de Verlosserkathedraal in Moskou schoven zondag de drie kandidaten naar voren. Kirill kreeg 97 stemmen, Kliment 32 en Filaret 16. Kirill treedt momenteel op als waarnemend hoofd van de kerk.
Een speciale kerkenraad komt vanaf morgen tot en met donderdag bijeen om de keuze te maken. Die raad telt meer dan 700 mensen, onder wie ook niet-geestelijken. Naar verwachting kiest de raad dinsdag al een nieuwe patriarch en wordt de rest van de tijd gewijd aan andere kerkelijke zaken.
De Russische is de belangrijkste orthodoxe kerk. Rusland telt meer dan 75 miljoen orthodoxen. De kerk ontstond in 988, toen grootvorst Vladimir I van Kiev het christendom tot staatsgodsdienst uitriep. De Russische orthodoxen werden in 1484 onafhankelijk van de Oosters-Orthodoxe Kerk in Constantinopel. De Rooms-Katholieke Kerk keerde 430 jaar eerder Constantinopel de rug toe.
Aleksej, die vorige maand op 79-jarige leeftijd overleed, werd in 1990 tot vijftiende patriarch gekozen. Hij loodste de Russisch-Orthodoxe Kerk door de roerige periode na de val van het communisme. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie bloeide de kerk in Rusland op. Terwijl er in 1988 nog geen 7000 gebedshuizen waren, zijn er vandaag de dag bijna 30.000.
Onder Aleksej bleef de kerk aanschurken tegen de staatsmacht om haar positie als hoeder van de Russische ziel te herwinnen en te verstevigen. De belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk in Nederland is de in 2004 geopende Aleksander Nevskikerk in Rotterdam.