Obama past beleid abortus aan
De kersverse Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag het verbod op subsidie aan abortusklinieken en -organisaties in het buitenland opgeheven. Dat heeft een medewerker van het Witte Huis gezegd.
De regel die gold, en die ook wel bekendstaat als de mondiale muilkorf, verbiedt dat er Amerikaans belastinggeld gaat naar organisaties, waar ook ter wereld, die het onderwerp van abortus zelfs maar ter sprake brengen als zich een ongewenste zwangerschap voordoet.Door het verbod blijven veel hulporganisaties, vooral op het gebied van familieplanning, verstoken van Amerikaanse ontwikkelingsgelden.
Het verbod was een initiatief van de Republikeinse president Ronald Reagan in 1984. Door de Democraten werd het vervolgens afgeschaft, maar toen de Republikeinse president George Bush in 2000 aan de macht kwam, werd het verbod weer in het leven geroepen.
Dat de nieuwe Amerikaanse regering het verbod opheft komt niet als een verrassing. Zowel president Obama als minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, verantwoordelijk voor de verdeling van ontwikkelingsgeld, beloofde gedurende de verkiezingscampagne korte metten te maken met de beperkende maatregel.
Op het gebied van stemcelonderzoek lijken de bakens ook te worden verzet. Van Obama werd een verruiming van de mogelijkheden op het gebied van stamcelonderzoek verwacht. Een biotechnologiebedrijf in Californië heeft vrijdag van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten toestemming gekregen voor onderzoek naar stamceltherapie met menselijke embryo’s. Dat heeft het bedrijf, Geron Corp., gisteren laten weten.
Het bedrijf wil onderzoeken of stamcellen te gebruiken zijn om zenuwweefsel te herstellen bij patiënten met ruggenmergletsel. Het zou de eerste keer zijn dat de FDA (Food and Drug Administration) daarvoor groen licht geeft. Na de aankondiging stegen de aandelen van het bedrijf op de Nasdaq met 30 procent.
Het beleid van Obama’s voorganger George W. Bush was erop gericht om het gebruik van menselijke embryo’s bij dergelijk onderzoek zo veel mogelijk tegen te gaan. De toezichthouder FDA kreeg onder Bush de opdracht de teugels strak te houden, wat concreet inhield dat experimenten aan zeer strenge eisen moesten voldoen.
Daardoor raakte Bush in conflict met veel wetenschappers. Voorstanders van stamceltherapie zeggen dat dit onderzoek op den duur leidt tot geneesmiddelen om parkinson, diabetes en kanker beter te kunnen behandelen.
Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is blij met het besluit van Obama. „Organisaties die zich inzetten voor veilig moederschap en veilige abortus in ontwikkelingslanden kunnen nu weer rekenen op Amerikaanse steun. Dat is goed nieuws voor alle vrouwen die zonder hulp van deze organsaties verstoken blijven van medische hulp bij zwangerschap en bevalling”.