Damrak volgt Azië omlaag
De stemming op het Damrak in Amsterdam was vrijdag slecht. Nadat de aandelenmarkten in New York lager waren gesloten en in Azië flink in het rood waren gegaan, leverden ook de Europese beurzen in.
De AEX–index noteerde na bijna drie kwartier handel 1,3 procent lager op 232,42 punten. De MidKap–index verloor 2,1 procent tot 298,25 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen 0,8 tot 1,5 procent omlaag.De lagere koersen in Azië waren een direct gevolg van een stroom slechte resultaten uit de technologiesector. Het Zuid–Koreaanse elektronicaconcern Samsung moest het eerste kwartaalverlies ooit melden. Eerder had het Japanse Sony laten weten over 2008 verlies te hebben geleden.
„Het wordt steeds duidelijk dat deze recessie dieper en langer wordt dan een normale recessie", zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Hij merkte op dat de verwachtingen die analisten hebben van de winstontwikkeling van grote Amerikaanse bedrijven in korte tijd scherp gedaald zijn.
De grootste daler in de AEX was bankverzekeraar ING. Royal Bank of Scotland had zijn beleggingsadvies voor het aandeel verlaagd. ING noteerde 6,3 procent in de min. Verzekeraar Aegon stond op een verlies van 4,4 procent.
In de MidKap maakte biotechnologiebedrijf Crucell een smak van ruim 11 procent. De koersdaling volgde op het nieuws dat farmaciegigant Pfizer zou overwegen branchegenoot Wyeth over te nemen. Eerder deze maand werd bekend dat Wyeth en Crucell gesprekken voeren over een overname van Crucell.
Het aandeel van biotechnologiebedrijf Pharming profiteerde wel van het nieuws. Pharming ging 1,9 procent omhoog en was de koploper van de MidKap.
Onder de kleine aandelen in de Amsterdamse ASCX was beddenspecialist Beter Bed een van de grootste dalers met een 6,1 procent lagere koers. Het bedrijf had voorbeurs zijn omzetcijfers en de winstverwachting over 2008 gepubliceerd. Beter Bed verwacht een winst van ongeveer 22 miljoen euro, tegen 27,6 miljoen euro een jaar eerder.
De Duitse bundfuture noteerde op 123,90 punten, 0,3 procent hoger. Het negativisme ten aanzien van aandelen leidde ertoe dat beleggers in het als veilig beschouwde staatspapier vluchtten.
De olieprijs daalde met 3 procent. Een vat ruwe olie kostte 42,40 dollar. De euro stond op 1,2840 dollar, tegen 1,2955 dollar aan het slot van de handel donderdag.