Economie

„Staatsobligaties volgende zeepbel"

Na de zeepbellen op de beurs, op de huizenmarkt en in grondstoffen lijkt in staatsobligaties de volgende zeepbel te ontstaan. De Franse bank Société Générale en vermogensbeheerder Pimco waarschuwen voor het klappen van de ’bubble’.

ANP/RTR
19 January 2009 15:50Gewijzigd op 14 November 2020 07:07

Door de onrust op de financiële markten zijn beleggers risicomijdend geworden en gevlucht in als veilig te boek staande Amerikaanse staatsobligaties. Door de grote vraag naar het staatspapier is de prijs gestegen. Het rendement op obligaties beweegt tegengesteld aan de prijs waardoor het rendement de laatste tijd juist scherp is gedaald.Het rendement op staatspapieren staat nu op historisch lage niveaus in de buurt van de inflatie, de ontwikkeling van het algemene prijsniveau. Dit betekent dat de waarde van een belegging in termen van koopkracht bijna niet stijgt. Marc van Heel, directeur Benelux van Pimco, stelt dat er sprake is van een ’bubble’, een zeepbel. „Je moet behoorlijk wanhopig zijn om met een vergoeding van nul genoegen te nemen".

Van Heel zegt ook dat het gat van meer dan 5 procent tussen staatsobligaties en bedrijfsobligaties van stabiele, betrouwbare bedrijven ook historisch groot is. „Dat zijn niveaus uit de jaren dertig", refereerde hij aan de economische crisis uit die tijd.

Overheden zijn op dit moment op grote schaal bezig met het uitgeven van schuldpapier om hun reddingsplannen voor de banken en stimuleringsprogramma’s voor de economie te kunnen betalen. Het aanbod van staatsleningen wordt hierdoor groter wat ertoe leidt dat investeerders een hogere vergoeding gaan eisen. Dit betekent hogere rendementen en een daling van de waarde.

Een daling heeft vervelende gevolgen voor investeerders. Alain Bokobza, hoofd onderzoek bij Société Générale, waarschuwde daar vorige week voor. „Als er één plaats is waar er een zeepbel is, is het bij Amerikaanse staatsobligaties. Ik denk dat de bel op een bepaald moment gaat klappen". Bij een terugkeer naar historisch normale niveaus, lopen investeerders volgens hem het risico dat 15 tot 20 procent van de waarde van hun investering verdampt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer