Feiten en cijfers
Hoeveel christenen wonen er in de Gazastrook, en in Israël als geheel? Wat is het verschil tussen Palestijnse christenen en Arabische christenen? Het blijkt nog niet zo gemakkelijk om op vragen als deze een antwoord te geven. Toch een poging.
Hoeveel christenen wonen er in de Gazastrook?Volgens de stichting Open Doors zijn dat er op dit moment zo’n 2500, terwijl zij een jaar geleden nog een aantal van 3000 aanhield. Verreweg de meeste christenen zijn (Grieks )orthodox, of rooms katholiek, een paar honderd zijn er baptist.Hoeveel christenen telt Israël als geheel?
Open Doors gaat, op basis van de meest recente gegevens, uit van een totaal aantal van 186.000 christenen. Van hen wonen er 146.000 in Israël, en 40.000 in de zogenoemde Palestijnse gebieden - 2500 in de Gazastrook, 37.500 op de Westelijke Jordaanoever. Met name in Bethlehem en de drie dorpen erom heen wonen veel christenen, zegt ds. H. G. Lammerts van Bueren, directeur van de stichting Near East Ministry (NEM) in Voorthuizen. „De protestantse kerken daar hebben de laatste twintig jaar een behoorlijke groei doorgemaakt, als gevolg van de komst van het Bethlehem Bible College, en zeker sinds daar goed opgeleide Palestijnen les geven. Al zie je ook christenen wegtrekken.”
En dan zijn er nog de Messiasbelijdende Joden. Open Doors schat hun aantal op 7500 à 10.000. Daarvan is ongeveer 70 procent Joods; 30 procent is op andere wijze, bijvoorbeeld via huwelijk, aan de Messiaanse beweging verbonden. Volgens andere bronnen ligt het aantal Messiasbelijdende Joden in Israël overigens (veel) hoger, of juist (veel) lager.
Wanneer spreek je van Palestijnse en wanneer van Arabische christenen?
„Een zeer ingewikkelde vraag”, aldus Maarten Dekker, Israëlwerker namens het deputaatschap voor Israël van de Gereformeerde Gemeenten. „Je zou het zo kunnen zeggen: Arabische christenen zijn christenen die het Arabisch als hun moedertaal hebben. Palestijnen zijn Arabieren die in Gaza, op de Westelijke Jordaanoever, maar óók in Israël zelf wonen - ze woonden voor 1948 in Palestina. De Arabieren in Israël beschouwen zich dus als Palestijnen, maar zijn tegelijk Israëli’s, hebben het Israëlisch burgerschap. En dan presenteren Palestijnse christenen die in Israël wonen zich nogal eens als Israëlisch christen om te laten merken dat zij zich, ondanks alles, één voelen met Messiasbelijdende Joden. Immers, het Lichaam van Christus is niet gedeeld, maar behoort Één te zijn.”
Hoe ziet de toekomst van christenen in de Gazastrook eruit?
„Zeer moeilijk”, zegt Dekker. „Nominale christenen -veel Grieks orthodoxen, rooms katholieken- zullen het er misschien wat langer uithouden dan de baptisten, eerstgenoemden zijn meer politiek gericht.”
Somber, meent ook Open Doors woordvoerder Jan Vermeer. „Niemand wil in Gaza blijven, zeker christenen niet.”NEM directeur ds. Lammerts van Bueren beaamt dit. „Juist gisteren kreeg ik vanuit Israël het bericht dat bij de gevechten in Gaza ook drie christenen om het leven zijn gekomen.”
Vermeer: „Ik ben zelf 2,5 jaar geleden in Gaza stad geweest. Ik kwam er toen achter dat de islamitische bevolking in nood teruggrijpt op de Koran. Er liepen bijvoorbeeld veel vrouwen rond in burka’s. Een paar jaar daarvoor was dat nog ongehoord. Daarentegen lopen christelijke vrouwen soms in t shirts met ontblote armen en onbedekt haar. Daarom worden ze lastiggevallen, uitgescholden en gediscrimineerd.”
Sowieso worden christenen gezien als handlangers van Israël, aldus de Open Doorswoordvoerder. „Gelukkig leidt dat over het algemeen niet tot gerichte aanslagen op hen. Hoewel, er zijn splintergroeperingen die zich afzetten tegen alles wat met het Westen te maken heeft. Zij plegen aanslagen op discotheken, videotheken, muziekwinkels en -waarschijnlijk (er is geen bewijs voor)- ook op de christelijke boekwinkel in de stad.”