Leven 19-jarige inwoner Sderot beheerst door gefluit Qassamraketten
Tot zijn twaalfde genoot Ziv Hagbi een onbekommerde jeugd. Sindsdien wordt het leven van de nu 19-jarige inwoner van de Israëlische stad Sderot beheerst door het gefluit van aankomende Qassamraketten, die even later exploderen.
Op verschillende plaatsen worden deze week gebedsavonden georganiseerd voor de crisissituatie in het Midden-Oosten. Donderdagavond hadden gelijktijdig drie bijeenkomsten plaats: in Den Haag, in het Israël Centrum in Nijkerk en in het Groningse Niezijl. Ze waren georganiseerd door het Israël Platform. In dit platform zijn vele christelijke pro-Israëlorganisaties verenigd.In Nijkerk waren donderdagavond ruim honderd mensen uit de wijde omgeving bijeengekomen. Pieter Bénard, projectmedewerker bij Christenen voor Israël, leidde de avond in. Er was ook een speciale gast uit Israël, de 19-jarige Ziv Hagbi uit Sderot. Hij kreeg gelegenheid de aanwezigen toe te spreken.
Lerares gewond
Hagbi vertelt dat hij, geboren en getogen in Sderot, tot zijn twaalfde een onbekommerde jeugd genoot. Het straatbeeld van Sderot was het vredige tafereel van voetballende tieners en spelende kinderen.
Inmiddels wordt zijn leven al jaren beheerst door exploderende Qassamraketten. Omdat er per dag vele raketten inslaan, ontstaat het idee dat je immuun bent tegen beschadiging, zegt hij. Totdat een keer zijn klaslokaal in puin lag, de glasscherven om zijn oren vlogen en zijn lerares gewond op de grond lag.
Hagbi geeft aan dat hij volgende week als dienstplichtige toetreedt tot het Israëlische leger, de IDF, en dat hij daar trots op is omdat de IDF primair de verdediging van het Israëlische volk als doel heeft.
CvI-medewerker Bénard roept de aanwezigen ertoe op te bidden voor Hagbi en alle Israëlische soldaten en hun achtergebleven verwanten. Hij vraagt aandacht voor de vier afzonderlijke gebedsblokken. Allereerst zal worden gebeden voor de Israëlische bevolking, die constant wordt bedreigd door de terreur.
Het tweede gebedspunt is het Israëlische leger in actie. Jaap de Wit, medewerker van Christenen voor Israël, bezocht onlangs de burgemeester van Sderot. De burgemeester vertelde hem dat „sinds november 2008 per dag gemiddeld twintig Qassamraketten Sderot treffen. Dit kan niet doorgaan. Het was noodzakelijk dat het Israëlische leger een eind maakte aan deze ondraaglijke toestand.”
In de derde plaats wordt er gebeden voor de Arabische bevolking in de Gazastrook. Ook de Palestijnse christenen moeten in de voorbede worden opgenomen. Zij hebben het extra moeilijk omdat zij niet alleen lijden onder het oorlogsgeweld, maar bovendien onder het onbegrip, de afkeer en de haat van hun -islamitische- Arabische medeburgers.
Inkeer
Omdat Hamas de vernietiging van Israël beoogt en niet schroomt vrouwen en kinderen als menselijk schild te gebruiken, bidt een aanwezige voor de vernietiging van Hamas. Een ander vraagt of de Heere de harten van de Palestijnse leiders wil veranderen, zodat zij het goede voor hun volk zoeken in plaats van hen naar de ondergang te sleuren. Een derde bidt God of Hij de harten wil veranderen van fervente tegenstanders van Israël in Nederland.
Het laatste gebedspunt concentreert zich rondom het heilsplan dat God heeft met Israël. Haat en terreur kunnen Gods heilsweg niet tegenhouden. De oorlog kan een vingerwijzing zijn dat God Israël tot inkeer en toewijding wil brengen.