In één dag 2000 hits
De Protestantse Kerk in Nederland, hulpverleningsorganisatie Kerk in Actie, jeugdorganisatie JOP en IKON hebben een website gelanceerd over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Initiatiefnemer Feije Duim: „We hadden maandag al zo’n 2000 hits. Dat overtreft onze stoutste verwachtingen.”
www.Holyswitch.nl heet de site over het Palestijns-Israëlische conflict, die een podium wil zijn voor jongeren. De lancering van de site komt op een strategisch moment, nu in Gaza een oorlog is uitgebroken tussen het Israëlische leger en militanten van de terreurorganisatie Hamas. Duim: „We waren hier natuurlijk al veel langer mee bezig. Zoiets bouw je echt niet in een paar dagen. Maar toegegeven: er is juist nu bij jongeren erg veel behoefte aan informatie over Israël, over de Palestijnen en over het conflict en de rol die religie daarin speelt.”Holyswitch.nl is een initiatief van de Protestantse Kerk in Nederland, JOP (jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk), Kerk in Actie/ICCO en IKON. Uniek, aldus de betrokkenen, is dat de bezoekers van de site rechtstreeks kunnen kennismaken met jongeren uit Israël en de Palestijnse gebieden, die in weblogs en YouTubefilmpjes over hun ervaringen vertellen. „Uitgangspunt van Holy Switch is dat je bereid moet zijn om je te verplaatsen in de ideeën van de verschillende partijen om iets te kunnen begrijpen van het conflict. De site biedt de mogelijkheid om te switchen van de ene visie naar de andere. Zo wordt de bezoeker gestimuleerd om steeds van perspectief te wisselen en de ingewikkelde problematiek van verschillende kanten te bekijken. Het ”holy” in de naam van de site slaat op de rol die religie speelt in het conflict en het oordeel dat mensen zich erover vormen.”
In gesprek
De opzet van de website lijkt een typische vrucht van het Hollandse polderdenken. Duim: „We weten allemaal dat in de Protestantse Kerk de visies op het conflict tussen Israël en de Palestijnen heel ver uiteenlopen. We zagen dat ook bij de behandeling van een nota over dit onderwerp in de synode. Onze kerk weet zich onopgeefbaar verbonden met Israël aan de ene kant, maar wil tegelijk ook verbonden zijn met de Palestijnen. Dat is geen gemakkelijk doel. Juist daarom hebben we besloten dat het opzetten van een website voor jongeren, waarin beide kanten van het verhaal aan bod komen, een goede stap is om nu eindelijk eens uit onze loopgraven te komen en met elkaar in gesprek te gaan. Want we zijn er allemaal van overtuigd dat je alleen door je in te leven in de visie van de ander begrip voor elkaar kunt krijgen.”
Omdat ook Duim wel weet dat juist bij dit thema de emoties hoog kunnen oplopen, hebben hij en andere initiatiefnemers, onder wie ook medewerkers van Kerk & Israël binnen de Protestantse Kerk, besloten om op de site de informatie te geven van twee kanten. „Soms is er gewoon niet één eerlijk verhaal van te maken. Daarom hebben we het in die gevallen opgesplitst. Bezoekers kunnen het verhaal lezen vanuit Israëlisch perspectief en kunnen dan doorklikken naar de visie van de Palestijnse kant. Zo proberen we een goed evenwicht te bereiken in de informatievoorziening.”
Behalve informatie zijn er op de site verhalen van jongeren uit Israël en uit de Palestijnse gebieden te lezen. „Wij screenen alle jongeren die met hun verhaal op de site komen te staan, zodat we zeker weten dat er met respect met elkaar wordt omgegaan.”
Hoe voorkomt u dat er op de site toch reacties komen te staan die kwetsend zijn voor een van de partijen?
„We hebben de mogelijkheid om op de site een digitaal kaarsje te branden, zoals dat heet. Daar staan dan ook wel eens reacties bij die we niet op de site willen hebben en die we zo snel mogelijk verwijderen. Voor de rest werken we aan een reactieformulier. Er was namelijk erg veel behoefte aan een reactiemogelijkheid. Maar de reacties komen niet direct op de site, maar vertraagd. Ze worden eerst beoordeeld en dan pas geplaatst. We willen nadrukkelijk sturen, wat iets heel anders is dan censureren.”
Is het geen waagstuk om zo’n site te beginnen vanuit een kerk waarvan de sympathie van de leden uiteenloopt van het Nederlands Palestina Komitee tot Christenen voor Israël?
„Deze website is een van de vruchten van de indringende discussie die we gehad hebben in de synode over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Op dat resultaat zijn we trots. We weten hoe gevoelig dit thema ligt in onze achterban, maar tegelijk weten we dat er behoefte is aan informatie. Zeker bij jongeren. Wij denken die informatie op deze manier op een eerlijke manier aan te bieden en geven jongeren daarbij de mogelijkheid zich in elkaar te verplaatsen. Dat is heel belangrijk. Verdiep je ook eens in de visie van de ander. Alleen zo komt er een gesprek op gang.”
Hebt u al reacties gekregen uit de kerk van mensen die de site onevenwichtig of eenzijdig vinden?
„Niet van organisaties, wel van individuen. Maar dan meestal niet negatief in die zin dat ze boos zijn dat hun mening niet aan bod komt. Want ook hun visie heeft een plek op de website, naast die van anderen.”
De lancering van de website komt wel op een strategisch moment.
„We merken dat er juist nu, door het conflict in Gaza, veel behoefte is aan informatie bij jongeren. Zo uit de losse pols schat ik dat we maandag 2000 hits hadden. Dat is een aantal dat we pas na lange tijd dachten te bereiken. Wat dat betreft overtreft het onze stoutste verwachtingen.”