Gazprom sluit Oekraïne af
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft donderdag de levering van aardgas aan Oekraïne gestopt. De reden is een impasse in de onderhandelingen over de betaling van geleverd gas. Ook is er sprake van onenigheid over de aardgasprijs voor 2009.
Gazpromwoordvoerder Igor Voloboejev zei dat de kraan om 10.00 uur ’s ochtends was dichtgedraaid. Een woordvoerder van het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz bevestigde dat de gastoevoer geleidelijk afnam.Gazprom levert een kwart van het gas dat de lidstaten van de Europese Unie verbruiken. Het grootste deel van dat gas wordt via Oekraense pijpleidingen naar het Westen vervoerd. De Russische monopolist beloofde eerder zijn best te doen de doorvoer van gas naar Europa buiten het conflict te houden, maar dat lijkt te mislukken.
De gascrisis van januari 2006 dreigt zich nu te herhalen. Omdat Gazprom toen de gastoevoer naar Oekrane volledig afsloot ontstonden in Europa tekorten. EU-voorzitter Frankrijk vroeg de beide landen woensdag nog dringend hun verplichtingen jegens de lidstaten van de EU na te komen. De Oekraense president Viktor Joesjtsjenko en premier Joelia Timosjenko zeiden in een gezamenlijke verklaring te zullen zorgen dat de toevoer naar Europa ongehinderd zal doorgfaan. Naftogaz-directeur Oleh Doebina zei dat Oekraïne voldoende aardgas heeft tot begin april.
De impasse weerspiegelt de diepe politieke verdeeldheid tussen Moskou en Kiev. Joesjtsjenko wekte de woede van het Kremlin door zijn pogingen de banden met West-Europa aan te halen en zijn steun voor Georgië in het conflict met Rusland van augustus.
De situatie wordt verder bemoeilijkt door de geschillen binnen de Oekraïense politieke leiding. De bittere rivalen Joesjtsjenko en Timosjenko zijn het oneens over het aardgasbeleid en de betrekkingen met Rusland.
Gazprom zegt dat Naftogaz een schuld van 1,5 miljard euro moet voldoen. Naftogaz zegt de in Zwitserland gevestigde tussenhandelaar Rosukrenergo 1,07 miljoen euro te hebben betaald. Volgens Naftogaz is de schuld aan Gazprom daarmee vereffend, maar Gazprom bestrijdt dat en zegt geen geld van Rosukrenergo te hebben ontvangen. Rosukrenergo is voor de helft eigendom van Gazprom, dat zegt ook nog 429 miljoen euro van Naftogaz aan niet betaalde boetes tegoed te hebben.
De andere kwestie betreft de aardgasprijs voor 2009. Gazprom wilde aanvankelijk een verdubbeling van de prijs, maar kwam daar woensdag op terug met een aanbod van 179 euro per duizend kubieke meter. Naftogaz noemt die prijs te hoog en biedt 143 euro.