Buitenland

Nieuwe Somalische premier afgetreden

Een van de twee premiers van de Somalische overgangsregering is vandaag afgetreden, waardoor de regering naar buiten toe weer met één stem kan spreken. Een machtsstrijd binnen de door de Verenigde Naties gesteunde regering werkte in het voordeel van islamitische opstandelingen die dreigen het land onder de voet te lopen.

AP
24 December 2008 13:02Gewijzigd op 14 November 2020 06:58

De onenigheid binnen de regering trad vorige week aan het licht toen de Somalische president Abdullahi Yusuf premier Nur Hassan Hussein de laan uit stuurde en in diens plaats Mohamed Mohamud Guled benoemde. Het parlement weigerde echter zijn goedkeuring te geven aan de benoeming van Guled, die zowel door de Verenigde Staten als het buurland Kenia werd afgekeurd.Guled heeft nu besloten zijn post ter beschikking te stellen. ‘Ik heb ontslag genomen met het oog op het belang van het volk en om de onderlinge strijd in de regering te beëindigen’, zei Guled in Baidoa, de enige stad die de overgangsregering volledig in handen heeft. Regeringstroepen zijn daarnaast aanwezig in de oude hoofdstad Mogadishu, maar daar zijn ook opstandige milities actief.

Volgens een medewerker van Yusuf heeft de president voor zaterdag een speciale parlementszitting belegd en is het mogelijk dat hij zal aftreden.

De overgebleven premier, Hussein, won internationale steun voor hervormingsplannen en een poging vrede te sluiten met gematigde groeperingen onder de opstandelingen. Juist dat streven naar toenadering maakte hem echter binnen het regeringskamp kwetsbaar.

De verdeeldheid binnen de regering speelde in de kaart van de milities, die inmiddels het grootste gedeelte van het zuiden en midden van Somalië in handen hebben. Ethiopië, dat de overgangsregering door het sturen van militairen van een nederlaag redde, heeft aangekondigd zijn troepen tegen het einde van het jaar terug te trekken.

De VN sluit het sturen van een vredesleger uit met het argument dat in Somalië geen vrede te handhaven valt. Een vredesmacht van de Afrikaanse Unie beperkt zich tot het beveiligen van de haven, de luchthaven en de belangrijkste overheidsgebouwen in Mogadishu.

Volgens de VS heeft een van de invloedrijkste milities, Al–Shabab, banden met Al–Qaida. De groep zou gelieerd zijn aan terroristen die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer