Kerk & religie

„Hij heeft een plan voor Amsterdam, nu”

God heeft een plan voor deze wereld en Zijn plan gaat door. Ook heeft Hij een plan voor Amsterdam, vanavond, nu. Dat zei de Egyptische predikant ds. Maged Wilson zaterdagavond tijdens de jaarlijkse kerstviering van de stichting Tot Heil des Volks in Amsterdam.

Kerkredactie
22 December 2008 10:00Gewijzigd op 14 November 2020 06:57
AMSTERDAM – In een volle Noorderkerk vierden zaterdagavond jong en oud uit het hele land het traditionele kerstfeest van de stichting Tot Heil des Volks. „Het lijkt hier wel een beetje Pinksteren”, zei stafmedewerker Krijn de Jong. „Alle volken zijn hier
AMSTERDAM – In een volle Noorderkerk vierden zaterdagavond jong en oud uit het hele land het traditionele kerstfeest van de stichting Tot Heil des Volks. „Het lijkt hier wel een beetje Pinksteren”, zei stafmedewerker Krijn de Jong. „Alle volken zijn hier

Waarom moest Jezus op deze wereld komen, langs een weg van zo veel moeilijkheden, zo vroeg ds. Welson, voorzitter van de Evangelische Arabische Gemeente te Amsterdam. Hij somde op: de geboorte in een voederbak, de moordpoging van koning Herodes op de kinderen en het feit dat Maria als meisje zwanger werd, in die tijd reden tot verstoting uit de gemeenschap.De boodschap van Kerst is dat God Zijn eigen weg gaat, ondanks de tegenwerkingen van mensen. „Door Jezus’ geboorte zijn wij vrij, los van moeilijkheden, zijn we aparte mensen.”

Hij had een boodschap, specifiek voor Amsterdam. „God heeft een plan voor Amsterdam, vanavond, nu, niet morgen. God wil niet alleen Egypte, Amerika redden, maar ook Amsterdam. Geloven wij werkelijk Zijn Woord, vertrouwen wij werkelijk op Zijn almacht?”

Richard Oostrum, voorheen actief in de homobeweging, gaf een getuigenis hoe hij tot geloof kwam. Hij kwam in 1996 als homoactivist in Amsterdam, vlak voor de Gay Games. „Toen ik wist dat de Olympische spelen in Amsterdam gehouden zouden worden, zei ik: Ik ga naar Amsterdam.”

Hij kwam daar alles tegen op het gebied van homoseksualiteit. „Ik raakte aan alles en nog wat verslaafd. Toen hoorde ik over een preek waarin gesproken werd over Gods plan voor man en vrouw. Een vrouw zei tegen mij: „Zoals jullie leven, is niet zoals God het wil.” Ik kende de Bijbel niet, wist niet wat bidden was. Ik kocht toen bij V&D de goedkoopste Bijbel. Ik kwam uit bij Leviticus.”

Richard ging op zoek naar een kerk en hoorde daar voor het eerst het Evangelie. „Ik gaf antwoord op de prediking en ik raakte al mijn verslavingen kwijt. Ik hoorde van een gelovige: „Als je ja tegen Jezus zegt, ben je niet alleen een kind van God, maar woont ook de Heilige Geest ook in jou. Die gaat je helpen in het lezen van de Bijbel.” De Heilige Geest had me toen echt te pakken.”

Sinds komende 1 januari is Richard voor drie dagen werkzaam bij Different, voorheen de stichting Evangelische Hulp aan Homofielen.

Schrijver en kunstenaar Otto de Bruijne vertelde een kerstverhaal. Het was het verhaal van José. In 1991 deed zich in Guatemala een kleine aardbeving voor, met grote gevolgen: een vuilnisbelt schoof over de sloppenwijk. Hierbij vonden 2800 mensen de dood. Vlakbij in een hotel in Guatemala-stad zaten Nederlandse toeristen, een echtpaar. Via CNN zagen zij het nieuws over de aardbeving.

Ze dachten te gaan genieten van hun vakantie, toen ze bij een brug een witte auto met een tv-schotel zagen. Beneden zagen ze overlevenden elkaar uit de aarde trekken. Een vrouw lag verkrampt bij een baby. Ze schreeuwde het uit. „Het leek of die schreeuw keihard in hun gezicht terugklapte.”

Ze holden naar beneden om de vrouw te helpen, waarop de vrouw wegrende. Het echtpaar nam het kind op en verzorgde het. „Dit kind zal blijven leven. Dat was José. ”

In een televisieprogramma vertelde José later haar levensverhaal. Ze ging terug, op zoek naar haar moeder. De moeder dankte God voor haar redding. „Nadat ik mijn kind in de steek had gelaten, was mijn leven kapot, ik was gek van verdriet. Maar in de gevangenis heb ik gehoord over Jezus, het enige Kerstkind, dat in mijn modder heeft gestaan, diep in mijn riool. Hij heeft mij gered.”

Tijdens de dienst werd het overlijden van de vrouw van Henk van Rhee, directeur van Tot Heil des Volks, gememoreerd. Medewerking aan de dag verleende het Kinderkoor Impact Amsterdam-Zuidoost, behorend tot de World Harvestgemeente in Amsterdam-Zuidoost. „Het is hier ook een beetje Pinksteren”, zei Krijn de Jong, stafmedewerker van tot Heil des Volks. „Alle volken zijn hier samen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer