Stormloop op bril en contactlens
Het is een van de weinige branches die -nog- geen last hebben van de recessie. Sterker nog: opticiens kunnen de vraag naar brillen en contactlenzen maar nauwelijks aan. Het afschaffen van de aftrekpost buitengewone uitgaven zorgt voor een ware stormloop.
De telefoon rinkelt constant en zodra de winkeldeur van het slot is, stappen er klanten binnen. Nee verkopen hoeft Heidi van Zuuk, filiaalhoudster van de Apeldoornse vestiging van optiekketen Het Huis, nog niet. Maar de agenda staat tot en met 31 december boordevol met afspraken. „Er zijn weken dat ik drie keer zo veel omzet behaal dan normaal. Dat betekent wel dat ik regelmatig doorga tot halfacht ’s avonds. Ik wil iedereen toch graag helpen.”Van Zuuk is niet de enige opticien die het druk heeft. Directeur Brigitte Wieman van de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO) hoort alleen maar soortgelijke verhalen. „Dubbel zo druk is heel normaal. Ik hoor zelfs van ondernemers die vijf keer zo veel werk hebben. In een aantal gevallen hebben de winkels hun openingstijden opgerekt of doen ze ’s avonds oogmetingen.”
Dat optieken extra omzet zouden draaien, had Wieman voorzien. „Het eerste halfjaar viel het overigens wel mee. Vanaf september begon het goed te lopen. Maar de stormloop van de laatste weken overvalt ons.”
Inslijpcentrale
Ook toeleveranciers van optieken draaien overuren. Bij Inslijpcentrale Zuid-Nederland is het zeker vijf keer drukker dan normaal, zegt Nathalie Kuyper, pr-medewerkster. Het bedrijf is een van de grootste inslijpcentrales van Nederland en zet glazen in monturen voor de ketens Het Huis, Pearl en een groot aantal particuliere opticiens.
De extra hoeveelheid werk heeft twee oorzaken volgens Kuyper. „In de eerste plaats natuurlijk omdat er veel meer brillen worden verkocht. En in de tweede plaats omdat de optieken zelf niet meer aan het inslijpen toekomen en het uitbesteden aan ons.”
De dertien personeelsleden draaien dubbele of langere diensten om het werk klaar te krijgen. „Een dagje vrij is er nu niet bij. Maar dat komt na 1 januari wel weer.”
Na de jaarwisseling zal het naar verwachting stil worden bij de optiekzaken. Vanaf die datum kunnen dragers van brillen en contactlenzen de aanschafkosten niet langer opvoeren als buitengewone opgaven.
Jarenlang was de drempel voor het aftrekken van buitengewone uitgaven zoals de bril 11,5 procent van het verzamelinkomen. Dit jaar werd de drempel verlaagd naar 1,65 procent. Het gevolg laat zich raden: mensen maken massaal gebruik van de regeling, waardoor deze voor de overheid veel te duur wordt.
Overigens verstaat de Belastingdienst onder buitengewone uitgaven niet alleen de kosten van een bril, contactlenzen, een zonnebril op sterkte of lenzenvloeistof. Ook dit jaar gedane uitgaven voor gehoortoestellen, bezoeken aan de fysiotherapeut en tandartsbehandelingen kunnen worden opgevoerd als aftrekpost.
Variabelen
Het kan dus de moeite waard zijn om de komende weken nog snel een aantal uitgaven te doen. Daarbij geldt wel dat het exacte belastingvoordeel afhankelijk is van een aantal variabelen zoals het inkomen. Wat de belastingbetaler uiteindelijk terugkrijgt, kan dus voor iedereen anders uitpakken.
Voor chronisch zieken en gehandicapten komt er een vervangende regeling, weet Brigitte Wieman van de NUVO. Hoe die er precies uit komt te zien, is nog steeds niet bekend. Samen met onder meer Viziris, de netwerkorganisatie van mensen met een visuele beperking, lobbyt de NUVO in de Eerste en de Tweede Kamer voor deze groep. „Het zou jammer zijn als zij de dupe worden van het afschaffen van de aftrekpost buitengewone uitgaven.”