Perssector luidt noodklok bij Kamerleden
DEN HAAG (ANP) – Diverse afgevaardigden van de Nederlandse krantenbranche hebben dinsdag in de Tweede Kamer de noodklok geluid over de toekomst van hun sector. Volgens hen moet de politiek ingrijpen om de gevolgen van de kredietcrisis, teruglopende lezersaantallen en dalende advertentie-inkomsten op te vangen.
Op 18 december bespreken de Kamerleden de stand van zaken met minister Plasterk (Media). Middels de zogenoemde hoorzitting van dinsdag probeerden ze ideeën op te doen om de dagbladen te helpen. Kamerleden Atsma (CDA) en Van Dam (PvdA) vonden de oogst mager. „We hebben eigenlijk niets nieuws gehoord", lieten zij na afloop weten.Krantenmakers verwezen veelvuldig naar het geld dat de publieke omroepen vanuit Den Haag opstrijken en daarnaast naar het STER-geld dat die zendgemachtigden binnenhalen. Dat STER-geld zou de advertentiemarkt van kranten bederven. „Die plaat is echt grijs gedraaid", analyseerde Atsma. „Bovendien gaat dat STER-geld anders naar de commerciële zenders", vulde hij aan.
Andere oplossingen zouden liggen in verlaging van het btw-tarief en het beperken van de mogelijkheden die omroepen krijgen om op nieuwe digitale platforms actief te zijn. De Kamerleden zagen er weer weinig in. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) kwam bij monde van secretaris Thomas Bruning met het idee een investeringsfonds in te stellen gericht op „innovatie in de journalistieke infrastructuur".
Bruning denkt dat dit fonds 24 tot 35 miljoen euro moet bevatten, net als het budget dat de omroepen ter beschikking hebben voor het ontwikkelen van producten voor nieuwe technologie. Kamerleden gaven aan dit idee nader onder de loep te nemen.
Volgens Bruning is het nodig om kranten ruimte te geven te investeren, omdat op internet momenteel nog geen geld is te verdienen op het gebied van nieuws. Later valt dat wel te verwachten, maar de NVJ-secretaris is bang dat sommige krantenbedrijven dan al ter ziele zijn gegaan omdat ze niet konden investeren.