Egypte, land van tegenstellingen
Titel:
: ”Een vreemdeling in Egypte”
Auteur: Gert-Jan Segers
Uitgeverij: Boekencentrum, Zoetermeer, 2002
ISBN 90 239 1173 3
Pagina’s: 72
Prijs: € 8,90. Samen met zijn vrouw en twee dochters woont Gert-Jan Segers in Egypte. De Gereformeerde Zendingsbond (GZB) zond hem uit om in Caïro te werken bij Eagles Ministry, een christelijk studie- en vormingscentrum. De indrukken van land en samenleving schreef hij neer ten bate van uitzendingen via de EO-radio en het hervormd-gereformeerde jongerenblad Tijdschrift.
”Een vreemdeling in Egypte” is een vlot leesbaar boek geworden dat getuigt van een invoelen van de oosterse cultuur. Maar dat niet alleen. Het is ook een boek dat op een verrassende manier probeert duidelijk te maken dat zo veel als er in Egypte over God wordt gesproken, het zo stil vaak is in Nederland.
Parel van visies
Boven de hoofdstukken staan pakkende titels. Sommige zijn werkelijk een vondst, zoals: ”Een goede morgen met rozen” en ”Vogelvrij”. Wat in de Egyptische maatschappij opvalt, is de parel van visies, die naar westers denkpatroon berusten op frappante tegenstellingen.
Om er enkele uit te plukken: Dicht bij krotten staan imposante villa’s; een zonde is minder erg als je haar niet ziet, maar een ontdekte zonde is een schande voor de familie. De Egyptenaar valt te prijzen om zijn vriendelijkheid en gastvrijheid, maar deze deugden kunnen makkelijk ontaarden in onbeleefdheid en pure bemoeizucht. Men is impulsief, maar als het gaat om een huwelijk wordt de voorkeur aan het verstand gegeven. Je hebt immers te maken met het probleem twee families tevreden te moeten stellen. In de pers wordt bezwaar gemaakt tegen de westerse invloeden in dit islamitische land. Tegelijk krijg je als westerling de vraag hoe je het beste naar Nederland kunt komen. Zo is het Westen voor de één het rijk van het kwaad en voor de ander het paradijs.
In dit land is God overal: op straat, in de metro, bij de supermarkten. Overal komt Hij ter sprake. God leeft in Egypte. Maar welke God? Wie is de ware? De god van de ongeveer 50 miljoen moslims, of de God van de 7 miljoen christenen? Zijn de laatsten christen voor zover het het geloof betreft, maar waar het de cultuur aangaat moslim? Ik denk aan wat er te lezen valt over abortus en over het zogenaamde voltooide gezin. Wat heeft het christendom in dit land verdieping en verbreding van het geloof nodig.
Vijand en beschermer
En toch… Al lezend denk je aan de Bijbel. Daarin kom je ook al de tegenstellingen tegen als er wordt gesproken over Egypte. Het is de aartsvijand van Israël, het land dat Gods volk onderdrukt. Maar het is ook de beschermer. Abraham, Mozes, Jeremia gaan erheen. Maria en Jozef vluchten met de geboren Messias naar Egypte. Ten slotte wordt Egypte het land van de beloften.
De tegenstellingen worden overkoepeld als Psalm 87 zegt: „Ik zal Rahab (dat is een scheldnaam voor Egypte) vermelden onder degenen die Mij kennen.” En Jesaja 19 profeteert over een altaar en een opgerichte steen voor de Heere in het land Egypte. Het strekt tot hoop dat de God van de belofte nog grote dingen zal doen in Egypte.
Vanuit dit perspectief willen we dit boek van harte aanbevelen. Wie het koopt, steunt het werk van het christelijk studiecentrum in Caïro.