Kerk & religie

Raadslid worstelt met godsdienstles

Moeten christelijke raadsleden steun geven aan de subsidie van godsdienstles op openbare scholen, als daar ook niet-christelijke stromingen aan bod komen? Drie lokale politici over hun worsteling.

Binnenlandredactie
26 November 2008 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 06:48
DEN HAAG – Leerlingen van openbare scholen komen zonder godsdienstonderwijs vrijwel niet in aanraking met de Bijbel. Foto ANP
DEN HAAG – Leerlingen van openbare scholen komen zonder godsdienstonderwijs vrijwel niet in aanraking met de Bijbel. Foto ANP

De gemeente Epe draaide de laatste jaren de subsidiekraan voor het godsdienstig vormingsonderwijs (gvo) dicht. Om het godsdienstonderwijs op openbare scholen te laten blijven voortbestaan, nam onlangs een nipte meerderheid in de raad een motie aan waarin het college wordt opgedragen onderzoek te doen naar de mogelijkheden om toch weer de portemonnee te trekken.De ChristenUnie-SGP-fractie (2 van de 23 zetels) stemde ook voor de motie, zij het met de nodige aarzeling. „We hadden best een dubbel gevoel bij onze steun”, zegt fractievoorzitter D. van Norel. „Want in hoeverre moet de gemeente zich bemoeien met godsdienstonderwijs op openbare scholen? Niet alleen het protestants-christelijk gedachtegoed komt tijdens zo’n les aan de orde, ook het humanisme of andere godsdiensten kunnen aan bod komen. Daar heb ik geen behoefte aan.

Aan de andere kant is het plezierig dat kinderen op openbare scholen in aanraking komen met Gods Woord. Dat kan een positieve uitwerking hebben, ook in de gezinnen.”

De SGP in de gemeente Neder-Betuwe (6 van de 19 zetels) stemde een paar jaar geleden tegen gemeentelijke subsidiëring van godsdienstonderwijs op openbare scholen. „Dat godsdienstonderwijs is heel breed”, zegt fractievoorzitter C. van Tuijl. „Er komen zaken aan de orde die niet gegrond zijn op de Bijbel. Ik zou er mijn kinderen niet naartoe durven sturen. Wij willen geen blanco cheque geven aan openbare scholen voor dat godsdienstonderwijs.”

Beseffend dat de opstelling van de SGP „moeilijk uit te leggen is”, besloot de partij tegelijk een actie te starten waarbij de openbare scholen uitsluitend Bijbels onderwijs werd aangeboden. „We hebben alle kerken aangeschreven met de vraag of ze mensen wilden vrijmaken voor het verzorgen van godsdienstlessen op openbare scholen. Daar hebben de kerkenraden positief op gereageerd. Want het is natuurlijk alleen maar mooi als kinderen op openbare scholen over Gods Woord horen. Hoe meer hoe beter.”

Het initiatief sloeg echter niet aan. „De openbare scholen hebben geen gebruik van die mogelijkheid gemaakt.”

De ChristenUnie in Stadskanaal (4 van de 23 zetels) is weliswaar „huiverig” voor door de overheid bekostigd godsdienstonderwijs op openbare scholen, maar staat er per saldo positief tegenover.

Aan de ene kant ziet CU-fractievoorzitter H. Wubs „gevaren.” „Tijdens zo’n les komt bijvoorbeeld het humanisme aan bod. Als je de radioreclame van het Humanistisch Verbond hoort, is die stroming bepaald niet positief over het christelijk geloof.” Anderzijds signaleert Wubs mogelijkheden het Evangelie ook onder onkerkelijke jongeren uit te dragen. „We hebben de kans om te getuigen van de levende God.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer