Kiezen tussen Kalverstraat en Mayfair
Traditionele bordspellen zoals Scrabble, Risk en Stratego blijken steeds weer een inspiratiebron voor de makers van computerspellen te zijn. Vorige maand verscheen een nieuwe Monopoly-versie voor de pc, die in alles op het bekende bordspel lijkt. Op het scherm zweeft een virtueel Monopoly-bord, en met een paar muisklikken staan straten- en huizenbezit van de tegenpartij overzichtelijk naast zijn inkomsten- en uitgavenpatroon.
In ”Monopoly, New Edition” is het mogelijk om afwijkende regels in te stellen, zoals een groter startbedrag of een verkorte versie, waarbij elke speler bij aanvang al een paar straten in zijn bezit heeft. Belastinghaters kunnen het te innen bedrag kleiner maken. Het spel is geschikt voor één tot zes spelers, die dan wel om de beurt achter het beeldscherm plaats moeten nemen. Daarnaast is het mogelijk om via een netwerk of via internet te spelen of met één of meer computerspelers te wedijveren.
De speler kan niet alleen kiezen tussen de euro en de oude vertrouwde gulden, maar kan ook op een Brits, een Belgisch of zelfs een Australisch bord spelen. Het is weer eens iets anders om doorgestuurd te worden naar de Rue Grande in Dinant of de Britse Old Kent Road, in plaats van naar Dorpsstraat, Ons Dorp. Vreemd is wel dat de rest van het spel Nederlands blijft. Op de kanskaart in de Britse versie staat: „Ga verder naar Kalverstraat”, waarna de pion op weg gaat naar de Londense Mayfair.
Het spel houdt de vaart er goed in, zodat de speler niet gedwongen is lang op zijn medespelers te wachten. Tenzij je met z’n zessen speelt, natuurlijk. Nadeel is wel dat het spel snel gaat vervelen. Wie voor de tiende keer langs Af komt, heeft de neiging het geluid uit te zetten, omdat de uitspraak: „Hier is je makkelijk verdiende geld” je de keel uithangt. Hetzelfde geld geldt voor de boevenwagen, die met gillende sirene een speler naar de bak brengt.
De sleur slaat ook toe doordat de speler in wezen niets anders doet dan op de muisknop drukken. Opletten hoeft niet meer, de pc rekent wel uit hoe het ervoor staat met je saldo en houdt bij wanneer er iemand op je straat komt. Zeker met meer spelers is de verleiding groot om bord, biljetten en pionnen weer uit de kast te halen. Het slinken van de geldstroom is bij het computerspel een passief gebeuren. Het blijft een stuk leuker om je broertje zijn laatste bankbiljetten uit te zien tellen omdat hij voor de derde keer op je hotel staat.
”Monopoly, New Edition”, uitg. Infogrames, Eindhoven, 2002; € 34,90. Systeemeisen: Pentium II-333, 32 Mb RAM.