Obama: Historische crisis dreigt
De economische crisis dreigt in de Verenigde Staten „historische proporties" aan te nemen. Dat stelde de aanstaande Amerikaanse president Barack Obama maandag. Miljoenen banen zouden op het spel staan.
Obama beloofde in Chicago dat hij snel actie zal ondernemen voor een stimuleringsplan voor de economie. Dat moet leiden tot 2,5 miljoen nieuwe banen en een einde aan de economische crisis. Obama wil honderden miljarden dollars investeren in onder meer nieuwe wegen, bruggen, scholen, windmolenparken.Obama maakte tegelijkertijd duidelijk dat de Verenigde Staten de crisis niet alleen kunnen oplossen. Hij gaf aan dat zijn regering andere landen zal benaderen om mee te helpen. „We moeten andere landen over de hele wereld benaderen om tot een wereldwijd antwoord te komen".
De op 4 november gekozen Obama zei verder dat de Amerikaanse auto–industrie te belangrijk is om haar te laten verdwijnen. Tegelijkertijd bezwoer hij dat de industrie niet hoeft te rekenen op ongelimiteerde steun. Steun wordt afhankelijk gemaakt van plannen voor veranderingen in de bedrijfstak op de lange termijn.
Obama bevestigde de benoeming van Timothy Geithner tot minister van Financiën. Deze post wordt beschouwd als de belangrijkste in deze crisistijd. De 47–jarige geboren New Yorker Geithner zwaait nu de scepter over de centrale bank van de staat New York, een belangrijk onderdeel van het stelsel van centrale banken, de Federal Reserve. In die rol had hij in maart een belangrijk aandeel in de nationalisering van zakenbank Bear Stearns, het eerste slachtoffer van de kredietcrisis.
Larry Summers (53), in het verleden onder de eveneens Democratische president Bill Clinton minister van Financiën, wordt de belangrijkste economische adviseur van het Witte Huis als Obama daar zijn intrek neemt.