Consument

De P is van pak, de V van vlek

Innemendheid valt moeilijk te leren, maar met een verzorgd uiterlijk komt een man al een heel eind. Daarvoor is het wel handig dat hij weet wanneer hij wat aan moet trekken, hoe hij een goed hemd herkent en wat black tie betekent. Het ”Stijl-abc voor de man” helpt hem aardig op weg.

Ellen van de Beek
21 November 2008 13:55Gewijzigd op 14 November 2020 06:46
Maatpak van Borelli. Foto uit besproken boek
Maatpak van Borelli. Foto uit besproken boek

Stel, je bent een jonge, enthousiaste vader. De werkdag zit erop, je parkeert de auto voor de deur, je lief staat in de deuropening met iets anders liefs op de arm. Spontane reactie: hier jij, kom maar bij papa. Baby tegen de schouder, straal spuug over de stof van je Hugo Bossjasje.Had dat ding dan vast uitgedaan, zegt het Stijl-abc (een uitgave van Elsevier, verkrijgbaar voor 8,95 euro via elsevier.nl/specialeedities). Spuug op een hemd is niet zo erg -dat moet toch altijd al na een dag worden gewassen-, maar voor een jasje is de zurige vloeistof funest. Het is sowieso handig om jasjes tijdens lange autoritten of vliegreizen uit te doen, aldus auteur John de Greef. Dat laatste inzicht is dan weer niet wereldschokkend, maar vooruit.

Die tegenstelling tussen grappige en clichématige weetjes typeert het ”Stijl-abc voor de man”. Het voordeel is dat het werkje daadwerkelijk is opgebouwd als een abc, waardoor saaie, niet ter zake doende lemma’s gemakkelijk overgeslagen kunnen worden. Niet iedereen zal het lemma ”Mee-eter” bijvoorbeeld met genoegen lezen. Of ”Fruitzuur”. Het kopje ”Te bruin” is al even onzinnig.

Nadeel van de alfabetische opbouw is dat het tot ad hocgeblader leidt. Wie bijvoorbeeld wil weten hoe lang een broek formeel hoort te zijn, komt daar niet achter door het voor de hand liggende lemma ”Broek” te bestuderen, maar moet zich wenden tot de H van Hoogwater. Tja. Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?

Soms zijn de trefwoorden adviezen, soms etiquetteregels, soms historische weetjes. Nooit geweten dat een kroon niet alleen een object is dat het hoofd van een vorst siert, maar ook een knopje kan zijn op een horloge. Nooit geweten dat echt goede sokken gekettelde naden hebben, waardoor ze niet gaan ladderen. Nooit geweten dat een baguette niet alleen maar stokbrood is, maar ook een langwerpige, rechthoekige horlogekast.

Een zinnig advies voor magere mannen: probeer die iele omvang niet te camoufleren met ruimvallende kleding, maar laat broek en hemd nauw aansluiten. Een magere nek uit een wijd boord doet denken aan een schildpad, een goede pasvorm laat iedereen, dik of dun, er gedistingeerd uitzien. Dat zijn handige weetjes, net als de maattabel achter in het boek en uitleg over allerlei dresscodes tijdens officiële gelegenheden.

Jammer dat de schrijfstijl niet altijd even vloeiend is. En waar is toch de T van terlenka? Desondanks is dit stijl-abc een leuk werkje om cadeau te doen aan de mannelijke sekse.


Fivefold
De traditie in dassen is weliswaar nog geen eeuw oud, maar voor wie echt klassiek wil doen, knoopt een das voor die zo is geconstrueerd dat hij met wat tornwerk weer tot een platte lap is uit te vouwen. Bij een fivefold is de lap vijf keer gevouwen om als das dienst te kunnen doen. Dit is een light-versie van de hoogst originele sevenfolds, die dus met zeven vouwen is geconstrueerd. Sevenfolds leveren een erg volle knoop op. Ze zijn voor de liefhebber behalve door dat volume op de keel, ook herkenbaar aan het brede zwaard waar geen constrastvoering zichtbaar is, maar wel de gevouwen randen te zien zijn.

Brogues
Oorspronkelijk kloeke schoenen uit Ierland en Schotland voor landarbeiders op drassige grond. De typische perforaties zouden dienen om vocht uit de schoen te persen bij het lopen. De gaatjes zijn gebleven, maar nu gedicht, en de brogues (in Amerika wingtips genaamd naar de vleugelachtige vorm van de perforaties van de neus) zijn nu chic genoeg om zelfs bij formele dracht aangetrokken te worden. Dan moeten ze wel van glad en glanzend leer zijn.

Manchet
Een goede manchet zit ruim genoeg om de pols om die vrij te bewegen, maar zeker niet te los. Hij steekt glad gestreken en natuurlijk zonder enige smet of rafel zo twee hooguit drie centimeter onder de mouw van uw jasje uit. Voor bij wie de manchet vaak blijft hangen op het kloeke horloge, shirts op maatmakers bieden vaak de service om de ene manchet (meestal links) net wat ruimer te maken. Manchetten zijn enkel of dubbel. Dubbele manchetten staan wat deftiger, en behoeven een goede manchetknoop. Bij sportievere combinaties verdienen enkele manchetten de voorkeur.

Rode sokken
Helemaal keurig formeel gekleed? Juist dan is het aardig om een regel te buigen. Wel lange sokken aan, maar in plaats van netjes een tint donkerder dan uw broek, gewoon rood kiezen. Zo af en toe is het prettig om een beetje brutaal of afwijkend te zijn. Zo creëert u een eigen stijl. Fiat-magnaat Agnelli werd bijvoorbeeld beroemd om de draagwijze van zijn horloge: boven op de manchet van zijn hemd.

Fragmenten uit besproken boek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer