Italië bekritiseert streng stabiliteitspact
De Italiaanse premier Berlusconi wil op korte termijn overleg met Frankrijk en Duitsland om te kijken of de regels van het stabiliteitspact kunnen worden versoepeld. Dat heeft de Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore zondag gemeld.
Het stabiliteitspact, opgericht in 1996, moet een sterke en stabiele euro garanderen. Dat moet onder andere gebeuren door het binnen de perken houden van het begrotingstekort door alle eurolanden en een beheerste inflatie.
Berlusconi heeft steeds meer moeite met de richtlijn dat het begrotingstekort niet boven de 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) mag komen. Behalve Italië, lukt het ook Frankrijk, Duitsland en Portugal niet onder de kritieke grens te blijven.
De Italiaanse premier pleit nu voor overleg tussen de ministers van Financiën van Italië, Duitsland en Frankrijk. Il Sole 24 Ore citeerde Berlusconi na een ontmoeting, zaterdag, met zijn Franse ambtgenoot Chirac. „De Fransen beklemtonen, net als wij, dat het pact niet alleen stabiliteit dient maar ook groei.”
Met deze uitlating keert Berlusconi zich tegen het keurslijf van het stabiliteitspact. Een maand geleden stelde hij dat soortgelijke strakke regels in 1929 leidden tot de beurskrach op Wall Street en de daaropvolgende jarenlange economische crisis. Berlusconi pleitte vorige maand voor een evenwicht tussen begrotingsdiscipline en investeringen, „zodat de economie wordt vlotgetrokken.”
De Europese Centrale Bank (ECB) wil niets van een versoepeling weten. Eind oktober verklaarde de bank nog dat aan de regels niet valt te morrelen. Zonder landen bij naam te noemen stelde de ECB dat landen die nu begrotingsmoeilijkheden kennen, dat aan zichzelf hebben te wijten. De recente jaren van economische groei hebben zij onvoldoende benut om de begroting op orde te brengen.