Kerk & religie

Mogelijk resten byzantijnse kerk op Tempelberg

Onder de al-Aqsamoskee op de Tempelberg in Jeruzalem is een byzantijnse mozaïekvloer herontdekt. Dat heeft de krant Jerusalem Post in zijn editie van dinsdag gemeld.

Kerkredactie
19 November 2008 10:06Gewijzigd op 14 November 2020 06:45
JERUZALEM – Onder de al Aqsamoskee op de Tempelberg liggen mogelijk resten van een Byzantijnse kerk. Daarop wijst de aanwezigheid van een mozaïekvloer onder de moskee. Foto EPA
JERUZALEM – Onder de al Aqsamoskee op de Tempelberg liggen mogelijk resten van een Byzantijnse kerk. Daarop wijst de aanwezigheid van een mozaïekvloer onder de moskee. Foto EPA

Archeoloog Zachi Zweig vond in de archieven van de Britse archeoloog R. W. Hamilton foto’s van de mozaïekvloer, genomen tijdens opgravingen in de jaren dertig.Hamilton deed destijds verslag van zijn werk in het boek ”The Structural History of the Aqsa Mosque”, maar liet zijn ontdekking van de mozaïekvloer en de onderliggende rituele badruimte (mikvah) weg. Wél documenteerde hij zijn vondst met foto’s, die vervolgens werden opgeborgen in de Britse archeologische archieven in de Antiquities Authority in Jeruzalem.

De byzantijnse vloer is volgens Zweig „zonder twijfel” een overblijfsel van een groot gebouw, vermoedelijk een kerk, die voordat de moskee er kwam een plaats had op de Tempelberg. Een vergelijkbaar mozaïek is te vinden in de Geboortekerk in Bethlehem. „Dat er op de Tempelberg een publiek gebouw uit de byzantijnse periode heeft bestaan, is zeer verrassend, gezien het feit dat er in historische teksten geen verwijzingen naar zulke bouwwerken zijn te vinden”, aldus de archeoloog.

De vloer dateert uit de periode tussen de vijfde en de zevende eeuw, zegt mozaïekexpert Rina Talgam. Volgens haar kan niet met zekerheid gezegd worden dat het mozaïek onderdeel was van een kerk, het kan ook een herberg of ander gebouw zijn geweest.

Sinds de stichting van de staat Israël zijn er geen opgravingen geweest op de Tempelberg, om de religieuze gevoeligheden van Joden en moslims te ontzien. De opgravingen van Hamilton, tussen 1938 en 1942, waren mogelijk dankzij de herstelwerkzaamheden aan de moskee na de aardbevingen van 1927 en 1937.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer