Kerk & religie

„Geloof is niet blind, maar rationeel”

Er is geen „blind” geloof nodig om christen te zijn, maar ons geloof is een rationeel geIoof. Ir. Rob van de Weghe zegt dat, zich baserend op „feitelijke bewijzen en overtuigende argumenten.” De in Amerika wonende christenapologeet was recent in Nederland om zijn vertaalde boek ”Gefundeerd geloof” te presenteren.

Klaas van der Zwaag
18 November 2008 10:32Gewijzigd op 14 November 2020 06:44
QUILCENE - ”Gefundeerd geloof" van Rob van de Weghe. Foto RD
QUILCENE - ”Gefundeerd geloof" van Rob van de Weghe. Foto RD

Ir. Van de Weghe is van huis uit niet bepaald een christenapologeet. „Hoewel ik geen openlijke atheïst was, stond ik in mijn jonge jaren op z’n minst onverschillig tegenover enige vorm van geloof.”In 1959 werd hij in Utrecht in een rooms-katholiek gezin geboren. „Mijn ouders waren destijds serieus gelovig en wij gingen wekelijks naar de kerk. Later verhuisden we naar Papendrecht, waar ik de rest van mijn jeugd doorbracht. In mijn tienertijd raakten mijn ouders, zoals velen in die tijd, steeds minder geïnteresseerd in hun geloof. Toen ik op de middelbare school werd onderwezen over de evolutieleer werd mijn geloof ook voor mijzelf steeds minder belangrijk.”

Ir. Van de Weghe studeerde elektrotechniek en computerkunde aan de Technische Universiteit Delft, studeerde af in 1982 en begon een vervolgstudie bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij werkte meer dan vijftien jaar voor een multinational op het gebied van onder meer informatietechnologie. Midden jaren negentig emigreerde hij met zijn gezin naar Amerika, waar hij tot nu toe in het kleine dorpje Quilcene woont (staat Washington).

In 1999 trok hij zich terug uit het actieve zakenleven. Hij had, zo schrijft hij in zijn boek ”Gefundeerd geloof”, zich van zijn gezin vervreemd vanwege zijn vele zakenreizen. Om zijn vrouw Coba, die kort daarvoor tot geloof gekomen was, een plezier te doen, ging hij met haar naar de kerk.

Het was het begin van een radicale en totale verandering in zijn leven. Ir. Van de Weghe ontdekte dat kerkgangers helemaal niet goedgelovig en onopgeleid waren. Hij las talloze boeken als in een speurtocht naar bewijzen voor het bestaan van een Schepper, de betrouwbaarheid van de Bijbel en het bestaan van Jezus van Nazareth.

Zo kwam vorig jaar het boek ”Prepared to Answer” tot stand, waarvan deze maand de Nederlandse vertaling verscheen, ”Gefundeerd geloof. Zinnige argumenten om christen te zijn” (uitg. Medema, Vaassen). Het „logisch denkproces” van dit boek brengt de lezer „tot de onweerlegbare en verifieerbare conclusie dat het christendom gebaseerd is op ware feiten”, schrijft de auteur.

De studie is opgebouwd uit drie secties: Bestaat God?, Berust de Bijbel op waarheid? En: Is Jezus de Zoon van God? Het boek is ingeleid door dr. ir. J. van der Graaf en dr. M. J. Paul, die ook een aanvullende Nederlandse literatuuropgave geven over het onderwerp geloof en wetenschap.

Windmill Ministries

Ir. Van de Weghe verbreidt zijn opvattingen over geloof en wetenschap, samen met zijn vrouw, onder de naam van Windmill Ministries. Op de website windmillministries.org staat in het Engels en in het Nederlands informatie over de bewijzen en argumenten voor het bestaan van God, de historische betrouwbaarheid en integriteit van de Bijbel en de Godheid van Jezus.

Ir. Van de Weghe is niet verbonden aan een bepaalde stroming binnen het christendom. „Ik noem mij protestant. Maar typeer mij vooral als een Bijbelgetrouw christen. Dat betekent: ik neem de Bijbel serieus en proberen te leven zoals de Bijbel ons dat voorschrijft.”

Ir. Van de Weghe gaat met zijn gezin naar de ”Quilcene Bible Church”, een klein kerkje, gebaseerd op de Bijbel, zoals de naam simpelweg aanduidt.

In het algemeen constateert Ir. Van de Weghe een vijandige houding van de wetenschap ten opzichte van het christelijk geloof. „Dat gebeurt met name bij de discussie over evolutie en schepping. Iemand die niet in evolutie gelooft, wordt in wetenschappelijke kringen niet serieus genomen of geheel genegeerd. Helaas wordt het alternatief voor evolutie: schepping ofwel Intelligent Design, nog steeds te veel als godsdienst en te weinig als wetenschap gezien.”

Ir. Van de Weghe vindt dat de houding van christenwetenschappers in het algemeen te voorzichtig is, met name ten aanzien van het evolutie-scheppingsdebat. „Het wordt als politiek incorrect beschouwd om de evolutie als enige theorie ter discussie te stellen. Daarom lijken veel christenwetenschappers een soort dualistische aanpak te kiezen: zij geloven dat God bestaat en dat de Bijbel waar is en tegelijkertijd geloven zij in een of andere vorm van evolutie.”

Fel bestrijdt hij dat. „Er kunnen geen tegenstrijdige concepten beide waarheid zijn. Op basis van eigen onderzoek is mijn conclusie dat de evolutietheorie niet meer is dan een kaartenhuis van ideeën en modellen, waarvoor gedegen bewijs geheel ontbreekt. Daarbij komt dat voor een aantal van de meest essentiële en fundamentele vraagstukken die ons bestaan zouden moeten verklaren de evolutietheorie geen enkele verklaring heeft.”

Eenzelfde soort dualisme ziet Ir. Van de Weghe ook bij de houding ten aanzien van de Bijbel. „Vele christenen lijken te accepteren dat sommige Bijbelverhalen, zoals schepping en zondvloed, de door Christus verrichte wonderen, de vervulling van Messiaanse profetieën door Jezus en zelfs de opstanding, gedeeltelijk of zelfs geheel in de categorie ”legende” of ”fabel” geplaatst moeten worden. Of de Bijbel is historisch betrouwbaar en waar, of dat is niet zo. Iets daartussen kan ik moeilijk accepteren.”

Ir. Van de Weghe hoopt dat zijn boek christenen zal sterken in hun geloof en hun zal laten groeien in hun persoonlijke relatie met Christus. „Voor zoekenden hoop ik dat dit boek zal helpen eventuele intellectuele obstakels weg te nemen. We kunnen het christelijk geloof niet voor 100 procent bewijzen, maar ik denk wel dat het de meest logische conclusie is op basis van een gedegen, objectief onderzoek. Dat maakt het christendom uniek onder alle andere wereldreligies. Kortweg gezegd: je hoeft je verstand niet thuis te laten als je naar de kerk gaat. De waarheid is niet bang voor serieus onderzoek en dit serieuze onderzoek zal ons juist naar Christus leiden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer