„Naam PKN non-appellerend”
Opnieuw kwam op de triosynode een flink aantal alternatieve namen op tafel voor de toekomstige SoW-kerk. Geen van alle kreeg dit keer echter de steun van de meerderheid. Het verloop van de vergadering donderdag vertoonde grote gelijkenis met de eerdere beraadslagingen.
Ds. B. H. Weegink, (hervormd, classis Katwijk) stelde de naam Hervormde Kerk in Nederland voor. Hij noemde de naam PKN „nietszeggend en non-appellerend.” Zijn voorstel kreeg de steun van 21 van de 151 synodeleden.
Ook de suggestie Nederlandse Kerk van de Reformatie, van ds. W. Meijer (hervormd, classis Nijkerk), haalde het met 31 stemmen voor niet. Volgens de hervormde ouderling H. D. van Egmond (Franeker) kunnen zelfs lutheranen en gereformeerden, als zij redelijk zijn, hiertegen geen bezwaar hebben. „In die hervorming zijn zij begrepen.”
Ds. H. de Jong (hervormd, Zwolle) trok zijn voorstel Kerk der Hervorming in Nederland in, ten gunste van dat van ds. Meijer. Ook Samen op Weg-kerk, een voorstel van de hervormde ds. A. van der Lingen (classis Slochteren), bleek met 25 stemmen voor geen haalbaar alternatief. „Er zit een stuk leven in en je hebt geen nieuwe huisstijl nodig”, beargumenteerde hij.
Visitator-generaal ds. J. Stelwagen vindt deze naam echter „te modern en te actueel. Ik mis daarin de historische ballast.” Enerzijds sprak hij van een ramp als de synode er weer niet uit zou komen. Anderzijds relativeerde hij het belang van de naam. „Geef je het Evangelie door? Dat is veel belangrijker dan de naam.”
Voor het idee van ds. P. Verschoor (gereformeerd, Peel en Kempenland) om van Protestants-Christelijke Kerk in Nederland te gaan spreken, stemden 38 synodeleden. „Waar getuig je voor? Dat je christelijke kerk bent”, voerde ds. Verschoor aan.
De hervormde ds. P. van der Kraan (classis Alblasserdam) bracht in herinnering hoe de classes destijds hebben gereageerd op de naam VPKN. Slechts zes classes waren toen voor; 24 classes kwamen met een tegenvoorstel waarin de naam hervormd of hervorming voorkomt en elf classes gaven aan erg ongelukkig te zijn met de naam protestant, aldus de predikant. „Wij als afvaardiging van de classes moeten hun recht doen.”
Ds. J. L. Schreuders (hervormd, Bommel) is erg voor een naam met hervorming erin. „Die verkies ik boven protestant. Maar als ik de kerkorde en de ordinanties bezie, vraag ik me af of deze kerk zo’n naam wel verdient. Laat er dan ook een kerkorde liggen waar de naam hervormd of gereformeerd met ere bij past. Protestant is een vage naam. Die past bij een vage kerk.”
Ds. H. J. Jansen (hervormd, Emmen) wil niet dat het begrip hervormd in de naam voorkomt. „Als alleen hervormden dit voorstellen, heb ik er geen goed woord voor over.”
Volgens ds. A. A. S. ten Kate (hervormd, Bergen op Zoom) is het woord protestant een geuzennaam. „Die moet u zich niet laten ontnemen.”
Ds. E. Westrik (hervormd, Den Haag) wilde de betekenis van de naam relativeren. „Op de inhoud komt het aan.”
SoW-scriba dr. B. Plaisier gaf in zijn inleiding voor de bespreking aan dat de naam Protestantse Kerk in Nederland ook een program is. De naam moet gaandeweg betekenis krijgen. De naam protestant geeft volgens hem aan dat de kerk in de reformatorische traditie staat. „Het staan voor de zaak van Christus wordt ermee aangeduid. Maar we moeten dat ook waarmaken in onze kerk. U mag ook het woord roeping of opdracht gebruiken.”
Hij stelde verder voor om de afkorting PKN niet te gebruiken. „De kerk is niet aan te duiden met een kil bedrijfsmatig letterwoord.” Volgens ds. Weegink is het een illusie om te denken dat dit ook zal gebeuren.
Het besluit dat donderdag is genomen, moet volgende maand nog worden bekrachtigd in de drie afzonderlijke synodes. De hervormde synode komt 13 december in verdubbelde samenstelling bijeen. Als deze synode dan opnieuw instemt met de naam PKN, zal de verdubbelde synode besluiten of ze de kerkorde van de PKN in engere zin aanvaardt. Deze moet dan, wanneer de synodes volgend jaar december inderdaad tot vereniging besluiten, 1 mei 2004 van kracht worden.