RUG houdt conferentie over herleving religie
In Groningen start woensdag een driedaagse internationale conferentie over ”Religie in de postseculiere stad”.
Welke plek kan en mag religie innemen in de publieke ruimte? Die vraag houdt diverse gerenommeerde wetenschappers de komende dagen bezig. Ook denken ze na over een nieuwe terminologie om de veranderende samenleving te beschrijven.De terugkeer van religie in het politieke en wetenschappelijke debat vormt de aanleiding voor de conferentie. De twintigste eeuw was de eeuw van de secularisatie. Met name in de stad zegden veel mensen hun kerklidmaatschap op.
Recente onderzoeksresultaten van sociologen tonen echter een hernieuwde interesse in spiritualiteit. In 2004 riep de Duitse filosoof Habermas op om religieuze burgers serieuzer te nemen. In een gesprek met de paus zei hij dat het seculiere wereldbeeld niet „op voorhand voorrang verdient op concurrerende wereldbeschouwelijke of religieuze opvattingen.”
Deze gegevens stimuleren onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen tot de ontwikkeling van een theorie over de postseculiere samenleving. De conferentie is bedoeld om een kader te schetsen voor verder onderzoek.
Voor het congres zijn veertig sprekers uitgenodigd, die in korte lezingen hun bijdrage leveren. Onder hen zijn bekende onderzoekers als Bernice Martin, die zich verdiepte in de pinksterbeweging, en godsdienstsocioloog James A. Beckford. Een aantal van de voordrachten verschijnt in boekvorm.