Geldstroom CGK te traag op gang
De geldstroom in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) is dit jaar te traag op gang gekomen. Geluiden dat deputaatschappen failliet dreigen te gaan, zijn echter erg overdreven. Dat zegt C. Groeneveld, vice-voorzitter van het zendingsdeputaatschap, over het dreigend geldtekort binnen de CGK. Hij beschouwt de situatie vooralsnog als een incident.
„Als het een grote neergaande lijn van jaren zou zijn waardoor we in een dal terechtkomen, ligt de situatie anders. Maar dat lijkt niet het geval te zijn. Wel zijn mensen voorzichtig geworden met het geven van giften.”
Kerkenraden kunnen volgende week een brandbrief verwachten van het Landelijke Dienstenbureau waarin zij gemaand worden snel aan hun verplichtingen te voldoen. De brief is geschreven door de secretaris van het zendingsdeputaatschap, ds. H. Last, die momenteel in het buitenland op werkbezoek is.
Normaal gesproken is in september ongeveer 75 procent van het geld binnen, nu is dat slechts 50 procent. Het gevolg is dat deputaatschappen te kampen hebben met liquiditeitsproblemen en niet aan de verplichtingen kunnen voldoen om de dagelijkse uitgaven te bekostigen. Vooral ds. J. van Mulligen, voorzitter van het zendingsdeputaatschap, heeft de alarmklok geluid. In een kerkdienst sprak hij van een dreigend faillissement van enkele deputaatschappen.
J. G. H. van der Vinne, directeur van het Landelijke Dienstenbureau, zegt een beetje geschrokken te zijn van de commotie rond het dreigend geldtekort. „Wanneer kerkenraden werk maken met het afdragen van de omslag zou het probleem voor het einde van het jaar opgelost kunnen worden.” Hij constateert wel dat de afdracht, vergeleken met voorgaande jaren, lager is. Het vermoeden dat dit zou komen door de invoering van de euro, kan hij niet hard maken.
Bij andere kerken in de gereformeerde gezindte is vooralsnog geen sprake van daling van inkomsten die verband zouden houden met de komst van de euro. Uit een belronde die deze krant recent deed, bleek dat in verschillende gemeenten juist sprake was van een stijging.