Kerk & religie

Calvijn, heilige en zondaar tegelijk

Theologen en kerkhistorici uit de hele wereld waren tot zaterdag in Putten voor het congres ”Saint or Sinner? The Reformation of John Calvin (1509-1564)”. Waarom zijn ze gekomen en wat heeft Calvijn hun te zeggen?

J. M. Stolk
3 November 2008 08:42Gewijzigd op 14 November 2020 06:39
Dr. Tae-Hyeun Park. Foto's RD
Dr. Tae-Hyeun Park. Foto's RD

Naam: prof. dr. Lyle D. BiermaLand: Verenigde Staten

Beroep: hoogleraar systematische theologie Calvin Theological Seminary Grand Rapids

Is gekomen: „Om te luisteren naar de lezingen van al die excellente Calvijnonderzoekers die hier bij elkaar zijn. Ik heb de balans van het congres nog niet kunnen opmaken, maar duidelijk is wel dat de tegenstelling tussen Calvijn als heilige en als zondaar niet klopt. Het is niet óf maar én: heilige én zondaar.”

Belang Calvijn: „De studie naar Calvijn is de studie naar de wortels van de Verenigde Staten. We zijn hem veel verschuldigd; wat onze godsdienst betreft, maar ook onze democratie. Calvijn vormt een deel van onze identiteit.”

Naam: ds. W. van Weelden

Land: Nederland

Beroep: predikant hervormde gemeente Oud-Alblas

Is gekomen: „Als predikant ben ik al enkele decennia met Calvijn bezig. Dan is het interessant te horen wat er bij Calvijnkenners leeft en waarmee ze bezig zijn.”

Belang Calvijn: „Hij kan ons leren dat we voor Gods aangezicht leven. Dit moet een leven zijn in heiliging en met uitzicht naar de eeuwigheid. Belangrijk daarbij is getrouwheid in het horen naar wat God in Zijn Woord zegt. Luisteren naar de Schrift, dat wens je eigenlijk iedereen toe.”

Naam: dr. Victor d’Assonville

Land: Zuid-Afrika

Beroep: directeur Instituut vir Klassieke en Reformatoriese Studies in Bloemfontein

Is gekomen: „Uit belangstelling voor Calvijn en om de nieuwste onderzoeksresultaten te horen. Zelf ben ik bezig met Calvijn en de pastorale brieven en met zijn christologie.”

Belang Calvijn: „Calvijn heeft Zuid-Afrika heel veel te zeggen, vooral op sociaal gebied: armoede, corruptie en werkeloosheid. Calvijn kan ons leren onze verantwoordelijkheid te nemen, bijvoorbeeld in de hulp aan de 8 tot 10 miljoen vluchtelingen in het land.”

Naam: dr. Tae-Hyeun Park

Land: Zuid-Korea

Beroep: gastspreker bij het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme in Amsterdam

Is gekomen: „Tijdens mijn studie maakte ik kennis met Calvijn. Ik wil hem graag beter leren kennen. Wat hij over de mens en over spiritualiteit zegt, spreekt me in het bijzonder aan.”

Belang Calvijn: „In Zuid-Korea stimuleert de Korean Calvin Society de studie van Calvijn. De reformator wijst ons op het belang van nederigheid en op de genade van God. We zijn zondaar en heilige tegelijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer