Politiek

SGP hekelt islamitische eedaflegging politie

Politieagenten van het korps Hollands Midden hadden tot een halfjaar geleden de mogelijkheid om een islamitische eed af te leggen. Buitengewoon kwalijk, vindt de SGP.

Redactie politiek
22 October 2008 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 06:35
SGP hekelt islamitische eedaflegging politie. Op de foro de Selimiye moskee voor de Turkse gemeenschap in Haarlem. Foto ANP
SGP hekelt islamitische eedaflegging politie. Op de foro de Selimiye moskee voor de Turkse gemeenschap in Haarlem. Foto ANP

Tot een halfjaar geleden konden agenten en medewerkers van het korps Hollands Midden naast de klassieke eed en de belofte ook de islamitische variant uitspreken: „In naam van Allah, de Barmhartige Erbarmer, en hij is mijn getuige dat ik dit beloof.” Ze legden daarbij de rechterhand op de Koran.Inmiddels blijkt het korps Hollands Midden deze procedure te hebben beëindigd. Volgens een woordvoerder waren er twijfels gerezen over de rechtsgeldigheid van de islamitische eedaflegging. Politieagenten hebben nu nog slechts twee mogelijkheden, zo verzekert ze: de eed („Zo waarlijk helpe mij God almachtig”) en de belofte („Dat verklaar en beloof ik”).

SGP-Kamerlid Van der Staaij is „zeer verbaasd” over de gang van zaken. Hij wist niet dat de islamitische eedaflegging een paar jaar bestaande praktijk is geweest bij het politiekorps.

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken „moet voorkomen” dat er in de toekomst opnieuw islamitische eedsformules worden uitgesproken, zegt de SGP’er. „Net zo min als de SGP voorstander is van het nationaliseren van islamitische feestdagen, is de SGP te vinden voor islamitische eedsformules in Nederland.”

Van der Staaij heeft dinsdag schriftelijke vragen gesteld aan de bewindsvrouw. Hij vraagt zich af of de islamitische eedsformule wel rechtsgeldig is.

Het Kamerlid verwijst daarbij naar een uitspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, uit 2002. De raad oordeelde destijds bij de beëdiging van een Statenlid in Zuid-Holland dat alternatieve eedafleggingen niet toegestaan mogen worden. „Dat moet dan ook voor agenten gelden”, aldus Van der Staaij.

Volgens de woordvoerder van Hollands Midden is er de afgelopen jaren „regelmatig” gebruikgemaakt van de islamitische variant van de eed. Hoeveel precies, weet ze niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer