Indonesische stad nipt gered van moordpartij
De aanval op de christelijke stad Tentena, op het Indonesische eiland Sulawesi, is verijdeld. Op het laatste moment heeft het Indonesische regeringsleger de stad ontzet en daarmee de verwachte massamoord op christenen kunnen voorkomen. Dat meldt Open Doors, een organisatie die zich inzet voor de vervolgde kerk wereldwijd.
De christenen van Tentena hebben, naar verluidt, in grote angst gezeten. Op 29 november stuurden de kerken van Tentena de zoveelste noodoproep de wereld in. Het was toen nog een kwestie van uren voordat oproerlingen de stad zouden binnentrekken. Naar nu bekend is geworden, is de stad een dag later ontzet door de regeringsmilitairen. „Weinig minder dan een wonder”, aldus een man uit Tentena.
Inmiddels zijn Open Doors en andere hulporganisaties bezig voedsel en medicamenten te sturen voor de duizenden vluchtelingen in Tentena. De meesten van hen komen uit christelijke dorpen uit de omgeving, waar honderden huizen en kerkgebouwen in brand zijn gestoken. De stad Poso is al maanden in handen van de moslims.
Strijdgroepen van de Laskar Jihad terroriseren vanaf begin oktober de omgeving van Poso en Tentena. De meeste moslimstrijders komen van Java. Sommigen hebben eerder op Ambon en de Molukken gevochten. Er zouden ook Arabieren en Afghanen meevechten. De Laskar Jihad is een militante islamitische organisatie die gesteund wordt door Bin Laden, hoewel de organisatie dat ontkent. Ze heeft de ”jihad” (heilige oorlog) uitgeroepen en beschikt over duizenden strijders. De Indonesische regering heeft de terreurorganisatie tot dusver weinig in de weg gelegd. Laskar Jihad kan vrijuit de jihad prediken, rekruten werven en collecteren. Wel is de oppercommandant, Ja’afar Umar Talib, mei dit jaar gearresteerd, maar later op Ambon en Papoea gesignaleerd.
Weinig vertrouwen
Enkele dagen geleden heeft de Indonesische regering aangekondigd dat ze 4.000 militairen stuurt om de Laskar Jihad uit de omgeving van Poso en Tentena te verdrijven. Gezien de recente geschiedenis hebben de christenen van Tentena weinig vertrouwen dat de Laskar Jihad ook werkelijk wordt ontmanteld.
Zuid-Sulawesi is overwegend islamitisch, terwijl Noord- en Midden-Sulawesi voornamelijk christelijk zijn. Nederlandse zendelingen zetten er honderd jaar geleden voor het eerst voet aan wal. Tentena is een christelijk bolwerk met een synodekantoor, een theologische school, twee christelijke middelbare scholen, een christelijk ziekenhuis en diverse grote kerken.
Sinds 1998 heeft de strijd 2500 mensenlevens geëist. In het district Poso wonen circa 35.000 vluchtelingen, zowel christenen als moslims, van wie 15.000 in Tentena.
Vreemdelingen
Op Sulawesi waren de gevechten tussen christenen en moslims al begonnen voordat er sprake was van strijd op Ambon. Tijdens kerstfeest 1998 overvielen moslimstrijders de christenen van Poso. Er heerste al langer onenigheid tussen christenen en moslims. De christenen behoren tot de inheemse bevolking, terwijl de moslims betrekkelijke nieuwkomers zijn, die in het kader van de ”transmigratiepolitiek” vanuit het overbevolkte Java naar de dunner bevolkte delen van Indonesië zijn verhuisd. Het conflict is van oorsprong meer etnisch dan religieus van aard. De autochtone inwoners van Poso beschouwen de moslims als ongewenste vreemdelingen die de taal niet spreken en het gewoonterecht niet respecteren. De aanval van 1998 door de moslims kan beschouwd worden als represaille voor eerdere incidenten van autochtonen tegen de islamitische nieuwkomers.
Met Pasen 1999 verbrandden de moslims zo’n 800 huizen van christenen. In mei 2000 sloegen de christenen bloedig terug. Ze hadden inmiddels een eigen strijdgroep gevormd, de Rode Strijdmacht, en overvielen de moslims in een hinderlaag toen ze op weg waren naar Poso om alle predikanten te vermoorden. De christenen doodden zo’n duizend moslims en staken 9.000 huizen in brand. De verwoesting was voor de moslims het sein om hulp in te roepen van de Laskar Jihad, die de uitnodiging aangreep om behalve de Molukken ook Sulawesi van christenen te zuiveren.