Spaarloon over 1999 en 2000 vrijgegeven
Het spaarloon over de jaren 1999 en 2000 wordt volgend jaar vrijgegeven. De Tweede Kamer heeft een CDA-voorstel daartoe donderdag aangenomen bij de behandeling van het belastingplan voor 2003.
Aanvankelijk was het de bedoeling dat het spaarloon per 1 januari zou verdwijnen. In dat geval zou het hele gespaarde bedrag volgend jaar gedeblokkeerd worden. De Kamer heeft donderdag echter ingestemd met een kabinetsvoorstel om het spaarloon volgend jaar voor meer dan de helft te behouden. Daardoor kan slechts van een gedeeltelijke deblokkering sprake zijn.
Door de vrijstelling heeft het kabinet een financieel voordeeltje van 6 miljoen euro. Dat komt doordat door de vrijgave van het spaarloon het vermogen in Nederland stijgt, waardoor de fiscus meer aan vermogensheffing binnenkrijgt.
Het extraatje wordt gebruikt om het financieringstekort te verlagen. Een voorstel van de PvdA om het aan te wenden voor een fiscale regeling voor energiezuinige auto’s haalde geen meerderheid.
Verzekeraars verwachten een stortvloed aan vragen van klanten nu de spaarloonregeling wordt aangepast. Veel mensen gebruiken de regeling voor hun pensioenopbouw of om een pensioengat te dichten. Grote verzekeraars zetten komende week callcentra in om consumenten te informeren over de gevolgen voor hun pensioen.
De nieuwe regeling gaat in op 1 januari aanstaande. Veel te snel, klaagt het Verbond van Verzekeraars. „Het is bijna ondoenlijk om alle pensioenen op tijd om te bouwen. De hele operatie kost de verzekeringsbranche zeker tientallen miljoenen euro’s.
De brancheorganisatie heeft eerder deze week de Tweede Kamer tevergeefs gewezen op de desastreuze gevolgen van het besluit fiscaal aantrekkelijke spaarmogelijkheden aan te pakken. Beperking van het spaarloon en het schrappen van het zogeheten bedrijfssparen raakt volgens het verbond ruim 1 miljoen mensen die de regelingen gebruiken voor hun oudedagsvoorziening.