„Paulus’ advies over tongentaal actueel”
GRONINGEN - Extase was uit den boze in de Griekse volksvergaderingen - men moest met verstand en in begrijpelijke woorden spreken. Daar haakt Paulus bij aan als hij zich tegenover de Korinthiërs kritisch uitlaat over tongentaal in de gemeente.
Dat concludeert drs. Erik Drenth in zijn onderzoek waarmee hij dinsdag de masterstudie theologie aan de Rijksuniversiteit Groningen afrondde. Drenth verdiepte zich in de achtergronden van 1 Korinthe 14:19, waar Paulus schrijft: „Maar ik wil liever in de gemeente vijf woorden spreken met mijn verstand, opdat ik ook anderen moge onderwijzen, dan tienduizend woorden in een vreemde taal.”Paulus ontkent volgens Drenth niet dat tongentaal goddelijk geïnspireerd is. Toch raadt de apostel de gemeente af om in tongen te spreken. Hij doet dat in termen die Griekse auteurs gebruikten voor de onbegrijpelijke woorden die profetessen bij orakels uitspraken.
Vervolgens wijst Paulus zijn Griekse lezers op hun eigen staatsbestel als voorbeeld voor de christelijke gemeente. Bewust gebruikt hij woorden die afkomstig zijn uit de Griekse politiek. Zo wordt ”ekklesia” (gemeente) al eeuwenlang gebruikt als aanduiding voor de volksvergadering. Het gebruik van het verstand en van begrijpelijke woorden was in deze vergaderingen van het grootste belang.
Extase was uit den boze. Door de gemeente als de volksvergadering van het Koninkrijk van God te beschrijven, benadrukt Paulus dat de nadruk op begrijpelijke taal moet liggen, aldus Drenth.
Volgens de theoloog zijn Paulus’ adviezen van belang voor de christelijke gemeente van vandaag. Hij verwijst naar de recente gebeurtenissen in Lakeland (Florida), waar de Canadese evangelist Todd Bentley in april begon met zogenaamde ”opwekkingsdiensten”. Bentley zou duizenden zieken hebben genezen. De gebeurtenissen zorgden in Nederland in evangelische en pinksterkringen voor de nodige discussie.
Drenth stelt dat herbezinning op extase in de kerk nodig is. „Het is van belang dat ook de kerk van de 21e eeuw het gebruik van het verstand en begrijpelijke taal vooropstelt, zonder de goddelijke inspiratie uit het oog te verliezen.”