Ministers Zuid-Afrika stappen op
In navolging van president Thabo Mbeki hebben dertien Zuid-Afrikaanse ministers gisteren hun ontslag ingediend. Oppositiepartijen in het parlement spraken van een ramp voor de stabiliteit van het land.
Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) zegde Mbeki zaterdag de wacht aan, omdat hij de rechtsgang zou hebben beïnvloed in de corruptiezaak tegen zijn rivaal Jacob Zuma. Die maakt volgend jaar grote kans de nieuwe president van het land te worden.Tot de verkiezingen in april vervangt hoogstwaarschijnlijk ANC-veteraan Kgalema Motlanthe Mbeki als president. Het parlement stemt morgen over dit voorstel van het ANC.
Het kabinet van Mbeki telt dertig ministers. Onder de bewindslieden die hun ontslag hebben ingediend, zijn de alom gerespecteerde minister van Financiën Trevor Manuel en vicepresident Phumzile Mlambo-Ngcuka. Een woordvoerder van Manuel liet weten dat de minister beschikbaar is voor deelname aan een nieuwe regering.
Die verklaring was waarschijnlijk bedoeld om al te grote onrust op de beurs en in de zakenwereld te voorkomen. Het vertrek van Manuel brengt mogelijk zeer negatieve gevolgen met zich mee voor de financiële markt en daarmee voor de nieuwe, nog te formeren regering. Manuel was elf jaar lang minister van Financiën. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de financiële stabiliteit van Zuid-Afrika en voor de forse groei van de economie. Het nieuws van zijn aftreden leidde gisteren onmiddellijk tot dalende beurskoersen en een waardevermindering van de rand. Ook Manuels onderminister trad af.
Naast Mbeki en de dertien ministers verlaten ook verscheidene viceministers hun post. De bewindspersonen namen hun besluit vlak nadat het parlement met 299 tegen 10 had ingestemd met het aftreden van Mbeki, die negen jaar president was van Zuid-Afrika.
De oppositie reageerde bezorgd op de gang van zaken binnen het ANC, dat sinds het afschaffen van de apartheid in de jaren 90 een ruime parlementaire meerderheid heeft. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen tonen volgens Sandra Botha, leider van de belangrijkste oppositiepartij Democratische Alliantie, aan dat „de scheiding geen scheurtje is, maar een ravijn.”
Volgens Jacob Zuma is er „geen enkele reden voor paniek.” In een toespraak in de noordoostelijke provincie Mpumalanga zei hij dat er geen sprake is van een crisis en dat de publieke dienstverlening zal blijven functioneren.