„België moet grondig op de schop”
België moet een grondige constitutionele hervorming ondergaan om uit de politieke impasse te komen.
Met de hervorming kunnen de Frans- en Nederlandstalige gebieden autonomer worden zonder dat dat ten koste gaat van de „interpersonele solidariteit.” Dat heeft een werkgroep van bemiddelaars vrijdag gezegd.Drie bemiddelaars, twee Franstaligen en de leider van het kleine Duitstalige deel van België, overhandigden koning Albert een rapport met acht punten die de politieke impasse moeten doorbreken. De impasse, na de verkiezingen van juni 2007 ontstaan, heeft vragen opgeworpen over een mogelijke opsplitsing van het land.
Het belangrijkste punt van de werkgroep is een constitutionele hervorming die het mogelijk moet maken dat de verschillende landsgebieden meer „autonomie, bevoegdheden en verantwoordelijkheden” krijgen. Daarbij moet begonnen worden met een „wit blad”, zodat zonder voorwaarden de werkzaamheden en onderwerpen bepaald kunnen worden. Zes Franstaligen en zes Nederlandstaligen zullen de dialoog voeren, waarbij ook het Duitstalige deel betrokken wordt, en streven naar deelakkoorden voor de regionale verkiezingen van juni 2009.
De werkgroep kon niet tot een besluit komen over de problematiek rond het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. Het district ligt in Vlaanderen en de Vlamingen willen dat het alleen Nederlands als voertaal krijgt, om te voorkomen dat veel Franstaligen hierheen trekken en op Franstalige partijen stemmen. Over dit probleem moet op een ander moment onderhandeld worden, zegt de werkgroep.