Oprichting COGG Nijkerk
Nijkerk krijgt, in navolging van Apeldoorn en Ede, een plaatselijke afdeling van het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte (COGG). Dat meldt een van de initiatiefnemers, ds. D. Riemens, in een persbericht. De oprichtingsvergadering is donderdag.
Het COGG is een landelijk platform waarin kerken en modaliteiten van gereformeerde signatuur elkaar regelmatig ontmoeten met als doel meer eenheid in christelijk Nederland. „We vinden het verdrietig dat gereformeerde belijders zo versplinterd zijn over diverse kerkgenootschappen”, aldus ds. Riemens. De predikant hoopt dat het Nijkerkse initiatief bijdraagt „aan meer toenadering tot elkaar en eenheid van gereformeerde belijders.” De plaatselijke COGG wordt ondersteund door leden van de hervormde gemeente, de gereformeerde kerk, de gereformeerde kerk vrijgemaakt en de christelijke gereformeerde kerk. De gereformeerde gemeente en de hersteld hervormde gemeente in Nijkerk zijn uitgenodigd aanwezig te zijn op de oprichtingsvergadering.De oprichtingsvergadering wordt gehouden in het Trefpunt onder de Goede Herderkerk aan het Willem Alexanderplein in Nijkerk. Spreker is drs. I. A. Kole, landelijk secretaris van het COGG. Hij zal spreken over het belang en de waarde van het COGG en het gereformeerd belijden.
Restauratie kapel Caesarea
UGCHELEN - De historische kapel van het gebouwencomplex Caesarea in Ugchelen bij Apeldoorn is geheel gerenoveerd. Het uit de jaren 20 van de vorige eeuw stammende gebouw is zaterdag officieel geopend door burgemeester mr. G. J. de Graaf van Apeldoorn. De kapel is voorzien van een nieuw leien dak, gerestaureerde glas-in-loodramen en kreeg nieuwe verflaag. Verder kwam er een moderne aanbouw.
De heropende kapel van Caesarea is in 1921 gebouwd. Pater Jaques Schreurs m.s.c., een kapelaan afkomstig uit het Limburgse Ophoven, droeg op 18 november 1923 de eerste mis op in de kapel, die voor de gelegenheid versierd was met hei en dennentakken. Schreurs was van 1922 tot 1923 rector van Caesarea.
De grondlegger en naamgever van Caesarea, Friedrich Caesar, werd na zijn dood (op 6 juni 1928) begraven in de crypte onder de kapel. Caesar had dat notarieel laten vastleggen. De stoffelijke resten van Caesar en zijn vrouw zijn in 1995 verwijderd en begraven in een algemeen graf op begraafplaats Heidehof. De grafsteen bleef achter in de crypte.
De kapel raakte in de loop van de tijd in verval. Glas-in-loodramen sneuvelden. Aan die toestand is nu een einde gekomen. Het gebouwencomplex wordt door het Leger des Heils gehuurd van de Apeldoornse zakenman W. Goudkuil, die de renovatie van de kapel betaald heeft. De crypte onder de kapel wordt dagelijks opengesteld als stilteruimte.
In Caesarea is behalve een afdeling van ontwenningskliniek De Wending ook het hoofdkantoor van het Centrum voor Wonen, Zorg en Welzijn Gelderland (CWZWG) gevestigd. Het CWZWG is een werkeenheid van de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg.
Toren voor kerk in Giesbeek
GIESBEEK - De provincie Gelderland heeft 300.000 euro subsidie toegezegd voor de reconstructie van de kerktoren van de St.-Martinuskerk te Giesbeek (gemeente Zevenaar). De toren is in de Tweede Wereldoorlog verwoest en daarna niet meer opgebouwd. De voor het dorp beeldbepalende rooms-katholieke Martinuskerk is zojuist geheel gerenoveerd en heringericht. In de volgende fase wordt de kerktoren gereconstrueerd. Het plan omvat een kerktoren met een spits, voorzien van ramen en een wenteltrap.
Kerkenfietsroute Ermelo
ERMELO - In de serie wandel- en fietsroutes in en rond de gemeente Ermelo van de Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo, is zaterdag de kerkenfietsroute gepresenteerd. Het boekje laat sporen zien van het religieus erfgoed in Ermelo.
In het routeboekje is informatie opgenomen over de geschiedenis van de kerkgebouwen. De oudste kerk die wordt beschreven, is de Oude Kerk op de Kerkbrink. Deze dateert uit circa 1006. Het jongste kerkgebouw is de herbouwde De Voorhof aan de Frederik Hendriklaan.
Ermelo telt zeventien kerkgebouwen. Daarnaast zijn er nog een aantal kerk- en/of geloofsgenootschappen die hun diensten houden in scholen en wijkcentra.
De uitgaven van NMP Ermelo zijn voor 2,50 euro per stuk verkrijgbaar bij onder meer de VVV Ermelo, het Natuur- en MilieuEducatief Centrum Ermelo, en de plaatselijke boekhandels.
Kerkelijk samengaan in Woerden
De christelijke gereformeerde kerk in Woerden en de gereformeerde kerk vrijgemaakt uit Bodegraven vormen per 21 september een samenwerkingsgemeente. Het gaat vooral om leden van de gereformeerde kerk vrijgemaakt uit Bodegraven die wonen in Woerden.
Al vanaf 1992 zijn er tussen de kerkelijke gemeenten van Bodegraven en Woerden intensieve contacten. Mede vanwege predikantswisselingen werden de besprekingen nooit eerder omgezet in concrete samenwerkingsafspraken. Dat is er nu wel van gekomen. De nieuwe gemeente zal ongeveer 280 leden gaan tellen. De gereformeerd kerk vrijgemaakt in Bodegraven zal in afgeslankte vorm verdergaan zonder haar Woerdense leden. Op dit moment zijn de gemeenten in zowel Bodegraven als Woerden vacant. In het voorjaar nam de Woerdense predikant, ds. J. Groenleer een beroep aan naar Leiden. Eerder was de Bodegraafse predikant ds. H. ten Brinke al vertrokken naar Rotterdam.
De samenwerkingsgemeente zal de diensten houden in de Rehobothkerk aan de Leidsestraatweg in Woerden.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.