ETF blijft streven naar gelijke behandeling
De Evangelische Theologische Faculteit (ETF) is blij met de financiële steun van de Vlaamse overheid. Ze constateert echter ook dat theologische opleidingen in België nog niet gelijk behandeld worden. Aan het onderzoeks- en doctoraatsprogramma van de ETF is geen subsidie toegekend. Rector van de ETF in Leuven (Heverlee), prof. dr. Patrick Nullens, en Pim Boven, administratief directeur: „Het rechtvaardigheidsprincipe schiet nog tekort.”
Een halfjaar geleden kreeg de ETF van de overheid financiële steun toegezegd voor haar theologische opleiding. Volgens de faculteit had het positieve verslag van de visitatiecommissie en de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie eraan bijgedragen dat de overheid geld toezegde.Het betreft echter een gedeeltelijke financiering, alleen voor het onderwijsprogramma in de bachelor- en masterfase. Ongeveer 25 procent van de begroting van 2009 wordt nu door de overheid gedragen. De ETF verwacht rond 1 januari 400.000 euro van de overheid te krijgen.
De opleiding blijft in belangrijke mate afhankelijk van giften, studiegelden en huurinkomsten van studentenkamers. Ze verkeert wel in een gunstige startpositie, omdat het gebouw inmiddels hypotheekvrij is.
Het doctoraatsprogramma, met bijna vijftig promovendi uit de hele wereld, wordt niet door de overheid gefinancierd. Volgens de faculteit is er in dit opzicht nog sprake van een ongelijke behandeling in vergelijking met andere universiteiten. Nullens: „We zijn blij met de stap van de overheid, maar waarom is er geen gelijkberechtiging met bijvoorbeeld een instelling als de Katholieke Universiteit van Leuven? De ETF heeft een duidelijke missie en ik vermoed dat Vlaamse overheid daarvoor onvoldoende oog heeft. Dat neemt niet weg dat er een goede verstandhouding met de overheid is opgebouwd.”
De ETF krijgt meer en meer voet aan de grond in Vlaanderen. Zo heeft de ETF sinds kort toegang tot het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek in Vlaanderen en zal daar enkele projecten indienen.
De faculteit ontgroeit volgens Nullens het imago slechts een Bijbelschool te zijn. De ETF verstevigt haar academische activiteiten, zoals blijkt uit de onderzoeksprogramma’s van de vroegchristelijke kerk en het recent opgerichte onderzoeksinstituut van postreformatorische studies, waaraan de Utrechtse theologen dr. W. J. van Asselt en dr. A. Vos als hoogleraren zijn benoemd.
Mede vanwege deze meer academische gerichtheid is de relatie met de vrijdagopleiding van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) wat losser geworden, zegt Nullens. „In Nederland is er in het algemeen een grotere kloof tussen een beroepsgerichte bachelorfase en een meer wetenschappelijke masteropleiding. In België zijn die grenzen veel vager. Omdat de CHE in haar vrijdagopleiding het academisch karakter van de theologie een minder prominente plaats geeft en wij meer gericht zijn op academische vorming, hebben we voor een lossere vorm van samenwerking in deze opleiding gekozen. De CHE-docenten M. J. Paul, P. A. Siebesma, H. C. Borst en J. Hoek blijven echter gewoon als hoogleraar aan de ETF verbonden.”
De faculteit werkt aan nieuwe wetenschappelijke relaties. In Nederland is onlangs een gezamenlijk onderzoeksproject opgestart met de Vrije Universiteit en de Protestantse Theologische Universiteit. Sinds kort maakt de ETF deel uit van het Nederlandse theologische onderzoeksgezelschap Noster.
Daarnaast richt de ETF zich ook op Amerika. De contacten met Amerika zijn vooral persoonsgericht, niet zozeer gericht op instituten. De ETF denkt vooral aan het aantrekken van wetenschappers om (gast)colleges te geven. Verder richt zij zich in Amerika op fondsverwerving om beurzen te kunnen verstrekken aan studenten uit de derde wereld en Oost-Europa.
Snelst groeiend
De ETF is een van de snelst groeiende van de veertien theologische faculteiten in de Benelux. Dit jaar hebben zich 25 eerstejaars voor de bachelorfase aangemeld, waarvan 23 uit Nederland. Inclusief andere studenten die in een latere fase instroomden (zoals in de master), ligt het aantal eerstejaars rond de veertig. Deze maand verwacht men nog aanmeldingen. De meeste theologieopleidingen in Nederland halen minder studenten binnen.
Het aantal Belgische studenten blijft gering. Volgens Pim Boven is dat verklaarbaar, omdat behoudende evangelische groeperingen te klein zijn om een eigen voorganger te bekostigen.
Volgend jaar start de ETF het ”George en Dora Winstonfonds voor Belgische studenten”, genoemd naar de voormalige directeur van de Bijbelschool en zijn vrouw die samen aan de wieg van de ETF stonden. Studeren in Leuven kost meer dan aan andere Vlaamse onderwijsinstellingen en de subsidie moet dat verschil wegwerken.
Op dit moment telt de ETF zo’n 150 studenten voor het dagonderwijs, dat verzorgd wordt door 23 hoogleraren, afkomstig uit verschillende landen. Pim Boven: „Bijna 95 procent van de afgestudeerden krijgt ergens betaald werk in het Koninkrijk. Studenten krijgen hier niet alleen een kritische denkhouding mee, maar ook een opleiding die relevant is voor de praktijk.”
Vijftig procent van de studentenpopulatie komt uit de traditionele kerken. De andere helft is evangelisch, baptist of charismatisch. Nullens: „We staan voor een Bijbelgetrouwe opleiding, maar daar maken ook charismatischen deel van uit. Bovendien is in die kring een toenemende behoefte aan theologische vorming. Theologiseren kun je niet zonder in gesprek te zijn met de traditie van alle eeuwen. Daarbij werkt de traditie ook corrigerend en vernieuwend.”
De slogan voor het komende jaar is: Verdiep je wortels en breid je takken uit. Nullens: „Als je geen wortels hebt, ligt de boom bij de eerste de beste storm tegen de vlakte. Maar het mag niet blijven bij alleen wortels. Wat je hebt ontdekt, wil je ook naar buiten brengen. Wat we in huis hebben, willen we duidelijk op de kaart zetten. Wereldwijd. Dat vraagt een actief beleid.”