Tactische hink-stapprocessie
Ook met een tegenslag moet je creatief omgaan, is de mening van de organisatie achter het SamenWerkingsOverleg (SWO), dat op 13 november wordt georganiseerd. De landelijke bijeenkomst is bedoeld voor christelijke gereformeerde, Nederlands gereformeerde en gereformeerd vrijgemaakte kerkenraden die elkaar ontmoeten, of dit zouden willen. De „tegenslag” betreft, aldus SWO-woordvoerder J. H. Bosman uit Zoetermeer, het besluit van de synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt om de plaatselijke samenwerking met Nederlands gereformeerden te beperken.
Op verzoek van de synode van Zuidhorn is afgelopen zondag gebeden voor eenheid. Vanuit Nederlands gereformeerde kring werd dit verzoek ondersteund. Ook in een aantal christelijke gereformeerde kerken gebeurde dat. Binnenkort overleggen de samenwerkingsgemeenten weer.
In een oproep in De Wekker, het officiële orgaan van de Christelijke Gereformeerde Kerken, stond onlangs de aankondiging van de SWO-bijeenkomst. Tegenslagen, zo schreef de Nederlands gereformeerde Bosman daarin, zijn niet zo erg. „Een stap achteruit is niet erg, als je er maar twee vooruit doet, zoals men in Echternach in de hink-stapprocessie laat zien.”
Op de website van het Gereformeerde Appel, www.gereformeerdappel.nl/index.asp, staat tot in detail welke samenwerkingsvormen er tussen de verschillende plaatselijke kerken bestaan. Helemaal up-to-date is de site niet. De laatste besluiten en ontwikkelingen binnen christelijke gereformeerde classes staan er nog niet op. Enerzijds zijn er classes die snel groen licht geven. Zo gaf de classis Apeldoorn-Nijmegen groen licht voor verdere samenwerking.
Anderzijds nam de christelijke gereformeerde kerk van Middelburg op de classis eigener beweging een aanzoek om nauwer samen te gaan voorlopig terug. En de classis Den Haag gaf de christelijke gereformeerde kerk in Leiden vooralsnog geen toestemming om verder met de vrijgemaakten in zee te gaan. De Leidense kerkenraad meldde „tot ons verdriet” dat de classis nog geen akkoord wilde geven. Enkele punten moeten nog nader worden uitgewerkt. In maart volgend jaar komt de classis er dan op terug. Overigens maakt de cgk van Leiden met enige vreugde melding van het feit dat ze in gesprek is met een naburige rooms-katholieke parochie. „We mochten elkaar in Christus ontmoeten en aanspreken.”
Uit een aantal publicaties in kerkbladen blijkt dat de zogeheten deputaten artikel 49 kritisch kijken naar plaatselijke ontwikkelingen. Bijlage 6 van de kerkorde stelt eisen aan samensprekingen. De deputaten, die meedenken vanuit de grotere verbanden, controleren of de regels correct zijn gevolgd.
Aan de ene kant is er de teleurstelling in Leiden, aan de andere kant is er in Sneek herkenning tussen de vrijgemaakten en de christelijke gereformeerden. Herkenning, aldus de Gereformeerde Kerkbode, op het punt van de visie op de Schrift, de toe-eigening van het heil, de kerk, de sacramenten en de tucht.
Volgens Bosman van het SWO is er geen landelijke trend te bespeuren als het gaat om vertraging dan wel versnelling van het proces richting eenheid. Hij roemt de situatie in Zoetermeer als een voorbeeld van samenwerking tussen vrijgemaakten, Nederlands gereformeerden en christelijke gereformeerden.
Wel heeft de brief van de christelijke gereformeerde deputaten aan de kerkenraad van de Zoetermeerse christelijke gereformeerde kerk over geestelijke herkenning tussen haar en de Gereformeerde Bond, bevreemding gewekt, zegt hij. „Hoe kun je nu samenspreken met een niet-ambtelijke vereniging als de Bond”, vraagt men zich af. Als ik goed ben geïnformeerd, zijn deputaten eenheid uitgenodigd om onder andere daarover op 13 november in Zoetermeer te komen praten.”