Economie

Verzwakking economie onvermijdelijk

Het lijkt onvermijdelijk dat de economische groei in Nederland onder druk van de terugval van de wereldeconomie verder zal verzwakken. Hoe de Nederlandse economie er werkelijk voor staat, moet donderdag blijken als het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de economische groei in het tweede kwartaal bekend zal maken.

ANP
13 August 2008 08:28Gewijzigd op 14 November 2020 06:13

Het feest van de hoogconjunctuur is in ieder geval voorbij. Onder invloed van de snel teruglopende groei van de wereldeconomie, de onrust op de internationale financiële markten en de snel stijgende inflatie verloor de Nederlandse consument het afgelopen jaar in een ongekend hoog tempo het vertrouwen in de economie. Ondernemers en producenten, die hun optimisme over het algemeen langer volhielden dan de consumenten, zien de toekomst ook steeds somberder in.Dit afbrokkelende vertrouwen vertaalt zich echter nog niet in een daling van ’harde’ economische indicatoren zoals consumptie en uitvoer. De Nederlandse consument laat zijn winkelplezier nog niet bederven door pessimisme over de economische groei. In april en mei werd weer meer geconsumeerd dan een jaar eerder. Ook de uitvoer, al jarenlang de belangrijkste motor van de Nederlandse economische groei, vertoonde in mei nog altijd een behoorlijke groei.

Deskundigen verwachten dan ook niet dat het CBS morgen een krimp van de Nederlandse economie zal aankondigen. Volgens door persbureau Reuters ondervraagde economen zal het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal, net als in de eerste drie maanden van dit jaar, 3,3 procent hoger liggen dan een jaar eerder.

De verzwakking van de economie kondigt zich wel aan in hun voorspelling van de groei ten opzichte van het eerste kwartaal, die ze op een schamele 0,2 procent zien uitkomen. Daarmee zou het bbp, na de groei van 0,4 procent in het eerste kwartaal, voor de tweede achtereenvolgende keer nauwelijks hoger liggen dan in het voorgaande kwartaal.

ABN AMRO-econoom Nico Klene sluit zich, op basis van de groei van de consumptie en de uitvoer in april en mei, bij deze verwachtingen aan. „Ik verwacht wel een kleine plus, maar juni kan de boel natuurlijk nog in de war schoppen.”

Als alle verwachtingen kloppen, doorstaat Nederland de conjuncturele neergang vooralsnog beter dan andere Europese economieën. Verwacht wordt dat de landen uit de eurozone het bbp gemiddeld met 0,2 procent zien krimpen ten opzichte van het eerste kwartaal. Nog slechter nieuws wordt verwacht uit de grootste Europese economie, Duitsland. Het Duits statistisch bureau komt eveneens morgen met officiële cijfers naar buiten, maar vorige week lekte al uit dat de Duitse economie in het tweede kwartaal met 1 procent zou zijn gekrompen.

Toonaangevende instituties zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) verwachten dat de groei van de Europese economieën vooral in de tweede helft van dit jaar sterk zal verzwakken. Volgens Klene geldt dat ook voor Nederland. „We zitten duidelijk in de terugval, de tweede helft van het jaar wordt minder dan de eerste helft. Het holt nog niet achteruit, maar je ziet het aankomen”, aldus Klene. „De mindere groei van de wereldeconomie en de dure euro gaan nu toch opspelen.”

Een groot verschil met Duitsland zit volgens de econoom nu nog in de consumptie, die bij onze oosterburen „nog maar heel mager” is. „Bij ons valt dat reuze mee. Maar het vertrouwen is al wel flink lager en heeft in juli nog eens een klap gekregen. In combinatie met de inflatie is het geen verrassing als de consumptie in het derde kwartaal omlaaggaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer