Waalse Kerk Den Haag 200 jaar
DEN HAAG -De Waalse Kerk aan het Noordeinde in Den Haag bestaat dit jaar 200 jaar, meldt het plaatselijke kerkblad Kerk in Den Haag.
Sinds 1591 kwam de Waalse gemeente bijeen in de kapel op het Binnenhof. Omdat koning Lodewijk Napoleon de hofkapel in 1806 zelf weer wilde gebruiken, moest de gemeente uitzien naar een andere locatie. In 1808 was de nieuwe kerk in sobere neoclassicistische stijl klaar. Het meubilair dateert nog uit de bouwtijd. Het orgel is gebouwd in 1885 door Cavaillé-Coll uit Parijs.
De Waalse kerken zijn in Nederland in de Tachtigjarige Oorlog ontstaan. Waalse protestanten uit de zuidelijke Nederlanden vluchtten naar de noordelijke Nederlanden vanwege hun geloof en kregen in het noorden kapellen tot hun beschikking, die door de rooms-katholieken waren verlaten. Nadat in 1685 ook in Frankrijk de godsdienstvrijheid was afgeschaft namen de Waalse gemeenten de protestantse vluchtelingen uit Frankrijk (de hugenoten) op in hun midden.
De Waalse Kerk in Den Haag wordt nu bezocht door Fransen die tijdelijk in Den Haag wonen en werken, door Afrikanen afkomstig uit verschillende Franstalige Afrikaanse landen en door Nederlanders die graag een Franstalige dienst bijwonen.
De Waalse kerken zijn vanaf de eerste Nederlandse synodevergadering in 1571 lid geweest van de Hervormde Kerk. Zij horen nu bij de Protestantse Kerk in Nederland.
Expositie in kerk Enkhuizen
ENKHUIZEN - Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het oud katholieke kerkgebouw (Breedstraat 84) te Enkhuizen is een tentoonstelling ingericht in de Westerkerk in Enkhuizen. Deze is vorige week geopend en loopt tot en met 23 augustus. Op 29 november wordt het 100-jarig bestaan gevierd in de Zuiderkerk .
Kerk Ugchelen opengesteld
UGCHELEN - In Ugchelen is de Bronkerk (Hoenderloseweg) opengesteld voor bezoek. Tot en met 21 augustus is de kerk geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 15.00 uur. In de kerk, waarvan het interieur vernieuwd is, is deze weken ook een quilt- en beeldenexpositie te zien. De kerk dateert uit 1924 en is in gebruik bij de protestantse gemeente Ugchelen.
Geen subsidie voor Vinkeveen
VINKEVEEN - De subsidieaanvragen voor restauratie van de rooms-katholieke Heilig Hartkerk in Vinkeveen en de hervormde kerk in Wilnis zijn afgewezen. De rijkssubsidie was gevraagd om achterstallig restauratiewerk uit te voeren aan de monumentale en gezichtsbepalende gebouwen. Om de Heilig Hartkerk te restaureren is een bedrag van ruim 4 miljoen euro nodig. De aangevraagde subsidie behelsde 70 procent van het totaalbedrag. Met de restauratie van de kerk van Wilnis is 1,4 miljoen euro gemoeid. Sinds 2000 heeft het kerkbestuur jaarlijks rijkssubsidie aangevraagd voor herstel van de toren. In 2004 werd bovendien palenpest ontdekt, waardoor de fundering wordt ondermijnd.
De subsidie werd tot nu toe niet toegekend. Reden is een tekort aan beschikbare financiële middelen. De subsidieaanvragen voor restauratie die jaarlijks bij het rijk binnenkomen vormen een veelvoud van het beschikbare bedrag. Daardoor worden alleen de meest urgente gevallen gehonoreerd.
Het kerkbestuur in Wilnis heeft nu zijn hoop gevestigd op het Parelfonds van de provincie. Vorig jaar hebben Provinciale Staten een bezoek gebracht aan de kerk in Wilnis en de noodzaak van restauratie onderkend. De afspraak werd gemaakt dat eerst de aanvraag van de rijkssubsidie zou worden afgewacht.
De Heilig Hartkerk gaat waarschijnlijk opnieuw een aanvraag bij het rijk indienen. De rooms-katholieke parochie heeft overigens wel een klein bedrag toegewezen gekregen voor restauratie van de pastorie.
Open kerkendag in Brabant
Kerken in Noord-Brabant stellen deze zomer op de dinsdagmiddagen 30 juli en 6 augustus hun kerken open voor publiek. Het initiatief komt van de oecumenische werkgroep Kerk en Toerisme. In Chaam doet zowel de rooms-katholieke als de hervormde kerk mee. Ook de kerk van Baarle-Hertog (België) zet haar deuren open, evenals de kerk van Riel. Tijdens de open dagen verzorgen vrijwilligers van zeven betrokken kerkbesturen rondleidingen. Voor kinderen is er in de kerken een alternatief programma in de vorm van een wedstrijd ”zoek de verschillen”.
Kerk in Reeuwijk gerestaureerd
REEUWIJK - Het bestuur van de Petrus en Pauluskerk in Reeuwijk-dorp krijgt 300.000 euro subsidie om de kerk op te laten knappen. Het dak van de pastorie is slecht. Veel kozijnen zijn aan vervanging toe en het voegwerk is in slechte staat. De torenspits moet van nieuwe leien worden voorzien.
De restauratiesubsidie dankt de kerk aan de status van rijksmonument. Die werd eind jaren 90 verleend, kort nadat de kerk was gerestaureerd en voorzien was van een nieuw leiendak. Het kerkbestuur verwacht dat de restauratie begin volgend jaar kan beginnen.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.