Binnenland

Geen CAO voor het voortgezet onderwijs

De onderwijsbonden zijn uit het overleg voor een nieuwe CAO voortgezet onderwijs gestapt. Hierdoor moeten de bonden met alle besturen afzonderlijk afspraken maken over de arbeidsvoorwaarden. De samenwerkende werkgeversverenigingen (VSWO) konden de bonden op het gebied van salaris, werkdrukvermindering en scholing niet tevreden stellen.

ANP
4 December 2001 17:43Gewijzigd op 13 November 2020 23:18

Grootste breekpunt was de inzet van 100 miljoen euro (220 miljoen gulden) die minister Hermans van Onderwijs extra beschikbaar stelde om schaal 11-beloning mogelijk te maken. De besturenorganisaties wilden de besteding hiervan aan de schoolbesturen overlaten, de bonden wilden minimumpercentages vastleggen voor de nieuwe salarisschaal. Dit zou garanderen dat er genoeg ervaren docenten van de CAO zouden profiteren.

Volgens een woordvoerster van de VSWO zijn de bonden niet bereid om bij te dragen aan de modernisering van het onderwijs. „Iedereen pleit tegenwoordig voor maatwerk, maar zij wilden alles dichttimmeren.” Als de besteding van het extra geld al vastgelegd wordt, kunnen scholen niet op de toekomst inspelen, zo meent de zegsvrouw.

De bonden menen echter dat het extra geld op de plank was blijven liggen als ze met de losse voorwaarden akkoord waren gegaan. Bovendien was er volgens onderhandelaar Knoop van de Algemene Onderwijsbond (AOb) meer aan de hand. Zo was er ook geen overeenstemming over werkdruk. „De werkgevers wilden wel afspraken maken over minder lessen, maar dan zouden de leraren andere taken krijgen. Dat is werkdrukverschuiving.” Ook de afspraken die de werkgevers op het gebied van scholing voorstelden waren niet van deze tijd, vindt Knoop.

De onderhandelingen over de CAO sleepten zich al bijna een jaar voort. Momenteel zijn nog steeds afspraken uit 1998 van kracht. „Hun stappen zie je alleen met een vergrootglas. We konden dat niet aan onze leden verkopen”, geeft Knoop de VSWO een veeg uit de pan.

De onderwijsbonden hebben nog nooit rechtstreeks met schoolbesturen over arbeidsvoorwaarden onderhandeld. Volgens Knoop zal de VSWO snel spijt krijgen dat er geen CAO is. „Nu gaan scholen concurreren op arbeidsvoorwaarden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer