Binnenland

Ondernemer niet rouwig om rookverbod

Het rookverbod voor de horeca staat voor de deur. Vanaf dinsdag moeten alle hotels, restaurants en cafés hun asbakken opbergen. Wie zijn klant toch binnen laat roken, riskeert boetes tussen de 300 en 2400 euro. Een horecaondernemer: „Zolang er geen eetverbod komt, zul je mij niet horen.”

Jasper van den Bovenkamp
27 June 2008 22:58Gewijzigd op 14 November 2020 06:02
KRUININGEN – Alle asbakken in de horeca moeten voor dinsdag weg zijn. Hoewel het rookverbod voor café en restauranthouders de nodige kopzorgen gaf, liggen niet alle ondernemers er wakker van. Foto RD, Sjaak Verboom
KRUININGEN – Alle asbakken in de horeca moeten voor dinsdag weg zijn. Hoewel het rookverbod voor café en restauranthouders de nodige kopzorgen gaf, liggen niet alle ondernemers er wakker van. Foto RD, Sjaak Verboom

„Een prachtig initiatief”, vindt Gerrit Jan Rens het rookverbod. De eigenaar van Partycentrum Coelenhage uit Wezep voorziet geen inkomstenderving voor zijn restaurant. „Integendeel, het levert me vooral veel voordeel op.”Rens verzocht enkele maanden geleden de gemeente om uitbreiding van zijn horecagelegenheid: „Je kunt rokers immers niet in de regen laten staan.” De plaatselijke overheid verstrekte vervolgens allerlei vergunningen. „Ik mocht m’n terras met 300 zitplaatsen uitbreiden en ik kreeg toestemming om overal parasols neer te zetten. Zo hoeven de mensen niet in de openlucht te roken.”

Behalve een uitbreiding van zijn restaurant levert het rookverbod voor Rens nog meer praktische voordelen op. Zo dalen de kosten voor klimaatbeheersing fors en hoeft er tijdens feesten niet continu iemand van de bediening te lopen om asbakken te legen. Ook de kosten voor onderhoud, zoals schilderwerk, dalen aanzienlijk, volgens de restauranthouder.

Of het rookverbod een oplossing biedt voor de problemen die dampende gasten veroorzaken, weet horecaondernemer Pieter Heykoop uit Zeeland niet. „Het is nog te vroeg om daar iets zinnigs over te zeggen.”

De horecaondernemer, die met zijn vrouw de scepter zwaait over restaurant en zalencentrum De HeyZon in Kapelle-Biezelinge, is in ieder geval niet bang dat zijn klanten vanaf dinsdag wegblijven. „Zolang er geen eetverbod komt, zul je ons niet horen. Onze schoorsteen mag gelukkig goed roken.”

Heykoop zette in dit voorjaar al de asbakken weg. Rokers die om een asbak vroegen, kregen er een, maar veel klanten zochten toen al de buitenlucht op voor hun sigaret. Heykoop: „Voor de echte volhouders hebben we voor de hoofdingang een overdekte entree laten bouwen met een grote familieasbak. Er staan een paar tuinbankjes bij. We worden er niet slechter van: Het is nu binnen en buiten gezellig.”

Veel problemen heeft Heykoop van de rokers nooit ondervonden. „Eén keer, tijdens een grote buffetavond, werd een vrouw bijna onwel van een sigaar van haar achterbuurman. Als we dit de volgende keer niet zouden verbieden, kwam ze nooit meer, zei ze.”

Johan Boon uit Stolwijk, eigenaar van Partycentrum De Stolp en de Stolp Inn, vindt het rookverbod „een prima idee.” Volgens hem is het hoog tijd voor het verbod, „want de groep die allergisch is voor roken, wordt steeds groter. Bovendien blijft m’n zaak nu mooi schoon.”

Een jaar geleden verdwenen in zijn accommodatie de asbakken van tafel. „Dat heeft nooit problemen opgeleverd”, zegt Boon. „De rokers gaan netjes naar buiten. Ik heb nog nooit een wanklank gehoord. Voor mij verandert er dus praktisch niets.”

Voordeel van het rookverbod, zegt Boon, is dat hij zich niet meer hoeft te verdedigen tegenover klanten. „Ik kan dan gewoon zeggen dat het niet meer mag. Punt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer