Steun Vlaamse overheid voor ETF Leuven
De Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in het Belgische Leuven heeft van de Vlaamse overheid financiële steun toegezegd gekregen voor onderwijs en onderzoek.
Dat heeft de faculteit donderdag gemeld. Het kabinet van minister Vandenbroucke heeft inmiddels een eerste deel van de toekenning uitgekeerd. Volgens de faculteit heeft het positieve verslag van de visitatiecommissie en de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie eraan bijgedragen dat de overheid geld heeft toegezegd. De ETF hoeft niet te voldoen aan extra verplichtingen en kan haar eigen, Bijbelgetrouwe karakter behouden. Wel gelden de algemene kwaliteitsvereisten voor onderwijs en onderzoek.Het betreft een gedeeltelijke financiering. Ongeveer 25 procent van de jaarbegroting van 2009 wordt nu door de overheid gedragen. De ETF blijft daarnaast in belangrijke mate afhankelijk van giften, studiegelden en huurinkomsten van studentenkamers. Het doctoraatsprogramma, met ongeveer 45 promovendi uit de hele wereld, wordt niet gefinancierd. Volgens de faculteit is er in dit opzicht nog een ongelijke behandeling in vergelijking met andere universiteiten.
„De financiering helpt bij de verdere academisering van de faculteit, die een groeiend aantal studenten kent”, aldus rector prof. dr. P. Nullens. „Nu het gebouw hypotheekvrij is, kan men stellen dat de ETF een financieel gezonde organisatie is. Dat is in het verleden anders geweest.”
De steun van ETF-vrienden blijft volgens Nullens echter essentieel. „We vragen onder meer steun voor studenten uit Oost-Europa en de derde wereld. Voor hen is de ETF een belangrijke vervolgstudie, om daarna dienstbaar te zijn in hun eigen land.”
De ETF telt momenteel zo’n 130 studenten voor het dagonderwijs. Tachtig van hen komen uit Nederland. „Studenten komen hier voor het bredere verband”, geeft administratief directeur Pim Boven als verklaring. „Onze universiteit is niet gebonden aan een bepaalde gezindte en is ook niet verzuild, zoals veel theologische opleidingen in Nederland. Onze studenten zijn niet de types die op de barricaden gaan voor een nieuwe kerkscheuring.”
Volgens de ETF is het opleidingsinstituut een van de snelst groeiende van de veertien theologische faculteiten in de Benelux. „Wij hebben de laatste jaren het accent gelegd op de universitaire kant, in plaats van op onze hogeschool. Dat betaalt zich nu terug”, zegt Nullens.
Daarbij merkt de faculteit vooral een groeiende interesse voor de traditionele kanten van de studie. „Klassieke theologie zit in de lift”, aldus de rector. „Jongeren willen weer Augustinus lezen en Latijn of Hebreeuws leren. Het past bij de postmoderniteit.”